Duurzaamheid op de Zuidas: welke initiatieven zijn er?

De Zuidas loopt voorop als het over duurzaamheid gaat. Zo is in 2012 de Green Business Club Zuidas opgericht. Dit is een netwerk van organisaties en bedrijven die van de Zuidas het meest duurzame gebied van Nederland wil maken. Welke duurzame maatregelen worden er allemaal genomen op de Zuidas?

Delen:

Duurzaamheid op de Zuidas

Afvalvrij in 2030

De Green Business Club Zuidas heeft als ambitie om in 2030 afvalvrij te zijn. Dit doen zij onder de noemer Zero Waste Zuidas. Onder dit plan hebben 26 CEO’s van bedrijven op de Zuidas hun handtekening gezet. De Zuidas produceert ruim 4 miljoen kilo afval per jaar. Het streven is dat elk restproduct van voedsel, grondstof, herbruikbaar materiaal en energie weer het begin is van iets nieuws. Op deze manier zal het afval zo optimaal en hoogwaardig mogelijk worden verwerkt. Dit jaar zijn de bedrijven gestart met het verwerken van papier, karton, plastic en organisch afval. Dit wordt de komende jaren uitgebreid met de andere afvalstromingen.

World Trade Center Amsterdam

Bij WTC Amsterdam is duurzaamheid ook erg belangrijk. Zo is het gebouw in het bezit van het BREEAM In-Use certificaat. BREEAM is de methode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te beoordelen, bepalen en certificeren. Het WTC past verschillende maatregelen toe om energie te besparen. Zo is het World Trade Centrum bijvoorbeeld al van het aardgas af. Naar verwachting is de Zuidas in 2025 helemaal aardgasvrij. Ook liggen er zonnepanelen op het dak van torens A, B, C en D. Daarnaast verhuurt het WTC elektrische fietsen via URBEE en deelauto’s via het Audi Shared Fleet platform. Bovendien doet het WTC mee aan de jaarlijkse Earth Hour door niet-essentiële verlichting in het gebouw uit te schakelen.

Circl: het circulaire paviljoen van ABN AMRO

Circl is een nieuw paviljoen aan de Zuidas. ABN AMRO heeft dit paviljoen opgericht om zo kennis over circulariteit met elkaar te delen. Het gebouw is dan ook op een duurzame manier gebouwd. Veel bouwmateriaal is dan ook hergebruikt. Het resultaat is een inspirerende ontmoetingsplek voor werknemers van de ABN AMRO, maar ook voor andere geïnteresseerden. Het paviljoen hoopt dat zijn bezoekers ook thuis duurzaam gedrag gaat vertonen. Mensen kunnen een eerste stap zetten door met behulp van een energievergelijker over te stappen naar een duurzame energieleverancier.

Advocatenkantoor Houthoff

Met meer dan 250 advocaten, notarissen en belastingadviseurs is advocatenkantoor Houthoff één van de grootste advocatenkantoren van Nederland. Daarom is het zo fijn dat dit gerenommeerde bureau maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) hoog op de agenda heeft staan. Zij hebben daarom een aantal groene maatregelen genomen. Zo is 80 procent van de verlichting op de kantoren in Amsterdam en Rotterdam energiezuinig. Tot slot is dit bedrijf ook aangesloten bij de Green Business Club Zuidas.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven