E-court wil zes rechters horen als getuige

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Beeld: Pixabay

Vrijdag 12 april vindt in de rechtbank Midden-Nederland (Utrecht) de zitting plaats waarin e-Court zal verzoeken om een aantal rechters onder ede te horen. Hun ‘diffamerende’ uitlatingen zouden er voor hebben gezorgd dat de werkzaamheden van e-Court in februari 2018 werden stopgezet, met financiële en reputatieschade tot gevolg.

Volgens e-Court wijst alles erop dat er een vooropgezet plan was om de concurrentie van e-Court uit te schakelen. Het digitale scheidsgerecht vraagt zich af hoe lang dit ‘stiekem werd voorbereid’ en wat de rol was van de Raad voor de rechtspraak. “Het lijkt te gaan om een zorgvuldig georkestreerde aanval tegen e-Court. Het aanzien van de rechterlijke macht is te grabbel gegooid. Het vertrouwen in een oud instituut staat op het spel”, zegt Ruud baron van Hövell tot Westerflier, voorzitter van e-Court en zelf oud-rechter, in persbericht. Eerder reageerde hij in Mr. op kritiek van juristen op e-Court.

Door middel van een voorlopige getuigenverhoor wil e-Court de handelwijze van de Staat nader onderzoeken. E-Court wil, naar eigen zeggen, ‘rechters uit alle hoeken van het land, van kantonrechters tot en met de Hoge Raad onder ede horen over hun aandeel in de media-aanval van januari 2018’. In het bijzonder wil e-Court getuigen bevragen over de feiten die betrekking hebben op onrechtmatig handelen, en wil het weten wie hiervoor verantwoordelijk zijn.

Volgens e-Court heeft de rechterlijke macht op drie manieren een onrechtmatige daad gepleegd, waarvoor de Staat aansprakelijk is. Ten eerste zijn het ‘reputationele aanvallen’, onjuiste negatieve uitspraken, ontoelaatbare vergelijkende reclame en het geven van een valse voorstelling van zaken over e-Court in de media. In het verzoekschrift wordt gesproken van ‘publieke verdachtmakingen en diffamerende uitingen, en het verspreiden van schadelijke onwaarheden over e-Court’. Het zijn uitspraken die zijn gedaan in De Groene Amsterdammer, Investico, bij Nieuwsuur, een enkele keer door oud-voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak.

Daarnaast zou de rechterlijke macht onrechtmatig hebben gehandeld bij de stillegging van e-Court, wat zou hebben geleid tot ‘miljoenen euro’s aan schade’. In februari 2018 hebben, aldus e-Court, alle voorzieningenrechters in Nederland opdracht gekregen exequaturs te weigeren op last van het landelijke overlegorgaan LOVCK&T, ‘in reactie op de zelfgecreëerde valse voorstelling van zaken in de media’. Verder is er sprake van oneerlijke concurrentie. E-Court: “Al enige tijd probeert de rechterlijke macht de ideeën van e-Court, de unieke werkwijze en ICT, te stelen om hetzelfde na te kunnen bouwen vanuit de overheid.”

De zitting bij rechtbank Utrecht begint om 9.30 uur, en is openbaar. Het verzoekschrift bevat elf producties. E-Court wordt bijgestaan door advocaten Matthijs Kaaks en Otto Volgenant, beiden verbonden aan het Amsterdamse kantoor Boekx Advocaten, gespecialiseerd in media en intellectuele eigendom. Ze willen rechter Rogier Hartendorp, Frits Bakker, D. Vergunst (voorzitter LOVCK&T), Ruth de Bock (advocaat-generaal Hoge Raad), Taru Spronken (advocaat-generaal Hoge Raad) en Ybo Buruma (raadsheer Hoge Raad) als getuigen gaan horen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top