Juridisch nieuws

Rogier Hartendorp benoemd tot bijzonder hoogleraar

Rogier Hartendorp (links)

De Haagse rechter Rogier Hartendorp is benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij gaat de nieuwe leerstoel Maatschappelijke Effectiviteit van de Rechtspleging bekleden.

In een tijd waarin het rechterlijk gezag niet meer vanzelfsprekend is en in veel zaken een louter juridische beslissing niet toereikend is, ziet Hartendorp uit naar zijn nieuwe functie. “Door de structuur van procedures worden partijen in een deel van de zaken verder uit elkaar gedreven. Als rechter kun je vervolgens oordelen over het geschil dat is voorgelegd, maar dan blijft de vraag of het achterliggende probleem daarmee is opgelost. Tegelijkertijd is een rechter natuurlijk geen maatschappelijk werker. Dat levert een interessant spanningsveld op.”

Hartendorp is sinds 2010 rechter; sinds 2014 is hij werkzaam bij de rechtbank Den Haag. Eerder was hij advocaat bij Clifford Chance en wetgevingsadviseur bij de Raad voor de rechtspraak. In 2008 promoveerde Hartendorp aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift Praktisch gesproken. Alledaagse civiele rechtspleging als praktische oordeelsvorming.

Fundamentele vragen

De nieuwe leerstoel is onderdeel van de samenwerking tussen de Universiteit Leiden en de rechtbank Den Haag, die inmiddels acht jaar bestaat. De komende jaren wil Hartendorp deze samenwerking uitbreiden. “Ik heb een aantal fundamentele vragen over rol en positionering van de rechtspraak. Om deze vraagstukken te kunnen beantwoorden en de juiste keuzes te maken hebben we een theoretisch kader nodig, waarin verschillende (wetenschappelijke) invalshoeken betrokken worden. Ik verheug me erop om me daar de komende jaren, samen met studenten, onderzoekers bij de universiteit en de collega’s bij de rechtbank in te gaan verdiepen.”

Verrijking

De decaan van de Leidse rechtenfaculteit, Joanne van der Leun, is blij met de benoeming van Hartendorp. “De samenwerking met de rechtbank Den Haag is al jarenlang een verrijking voor de rechtbank en de faculteit. De thematische invulling die Rogier Hartendorp aan de functie gaat geven, sluit direct aan bij discussies in de samenleving over de rechtspleging. Ook versterkt deze benoeming de koers die de faculteit de komende tijd wil varen. Meer aandacht voor de maatschappelijke rol en effecten van (onder andere) de rechtspleging.”

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand