Edwin Bleichrodt geïnstalleerd als nieuwe PG bij de Hoge Raad

Tijdens een feestelijke zitting is Edwin Bleichrodt geïnstalleerd als nieuwe procureur-generaal bij de Hoge Raad. Hij houdt niet van veranderen om het veranderen, zo zei hij in zijn installatierede, maar hij heeft wel de antieke kast in zijn werkkamer een klein stukje laten verschuiven.

Delen:

Edwin Bleichrodt C (002)-0409ce78

De zitting, die ook via een livestream te volgen was, begon met een requisitoir tot installatie door plaatsvervangend PG Marc Wissink. Die roemde niet alleen Bleichrodts juridische kwaliteiten op zowel wetenschappelijk als praktijkgebied, maar vertelde ook dat hij cello speelt, van voetballen houdt en moeite heeft met ongenuanceerdheid, hebzucht en de woorden ‘zeg maar’. Dat tezamen met de wil van Bleichrodt om dienstbaar te zijn aan de rechtsstaat leverde voor Wissink genoeg ‘bewijs’ op om te concluderen dat Bleichrodt uitermate geschikt is als PG bij de Hoge Raad.

Toespraken

Door het voorlezen van de beëdigingsakte door griffier Steven Bakker vond de installatie daadwerkelijk plaats; Bleichrodt werd half juli al door koning Willem-Alexander beëdigd.
Vervolgens werd de nieuwe PG toegesproken door president van de Hoge Raad Dineke de Groot. (Opvallend was dat zij het consequent had over ‘rechters van de Hoge Raad’ en niet over raadsheren, maar volgens een woordvoerder van de Hoge Raad was dat voor de ‘kijkers thuis’ en betekent het niet dat de Hoge Raad om is op dit vlak). Daarna spraken demissionair minister Sander Dekker en de kersverse Haagse deken Inge Aardoom-Fuchs de nieuwe PG toe.

Continuïteit

Als laatste kreeg Bleichrodt zelf het woord voor zijn installatierede. Hij waarschuwde de toehoorders dat ze “geen troonrede, en ook geen businessplan” hoefden te verwachten. In zijn rede ging hij in op de positie van de PG, en hoe die sinds 1838 op een aantal punten is gewijzigd. Het takenpakket is sindsdien substantieel uitgebreid. Om in te spelen op veranderingen in de maatschappij én om de continuïteit van het ambt en het vertrouwen in de rechterlijke macht te waarborgen, waren in de loop der tijd vernieuwingen nodig, zo schetste Bleichrodt.

Kast verschoven

Wie bang is dat de nieuwe PG meteen volop aan het veranderen slaat, kan gerust zijn. Aan het eind van zijn rede zei Bleichrodt dat hij, net als zijn voorganger Jos Silvis (die twee dagen eerder werd uitgeluid en daarbij een lintje ontving uit handen van minister Grapperhaus), niet van veranderen om het veranderen houdt. En hij verzekerde de toehoorders dat hij de antieke eikenhouten kast die sinds 1988 in de kamer van de PG staat (erfenis van voormalig PG Berger) en die figureerde in een afscheidsinterview met Silvis in Trouw, dan ook zeker in ere zal houden. “Maar ik heb hem een klein stukje laten verschuiven.”

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven