Een duurzamer advocatenkantoor met deze tips

Dat de aarde steeds verder opwarmt merken we allemaal. Daarom is duurzaamheid op het advocatenkantoor niet enkel meer een manier om je steentje bij te dragen en maatschappelijk verantwoord te ondernemen, maar een noodzaak geworden.

Delen:

Een duurzamer advocatenkantoor met deze tips

Dat verduurzamen kun je natuurlijk doen door je kantoor compleet te verbouwen, isoleren, voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp. Maar wanneer je niet direct met zulke grote veranderingen aan de slag kunt, zijn er gelukkig ook kleinere aanpassingen die je kunt doen voor een ‘groen’ advocatenkantoor.

Groene kantoorartikelen

Iedereen weet dat het beter is om zo min mogelijk papier te gebruiken. Toch wordt er op veel advocatenkantoren nog best wel wat geprint en is de digitalisering nog niet zo ver als we zouden willen. Dat kost niet alleen veel papier, maar ook veel inkt, wat beide een belasting voor het milieu betekent. Gelukkig kun je hierin ook duurzame keuzes maken, mocht je toch echt moeten printen. Kies bijvoorbeeld voor het gratis lettertype Ecofont. Dit lettertype is speciaal gemaakt om zo min mogelijk inkt te verbruiken. Je bespaart al snel zo’n 20% inkt in vergelijking met andere lettertypes. Print je daarnaast ook nog eens op papier met het FSC-keurmerk dan is jouw printje al een stuk duurzamer.

Stap over naar een andere, duurzame energieleverancier

Wanneer je een energieleverancier hebt gekozen voor je bedrijfspand ben je geneigd om hier lange tijd bij te blijven. Toch kan het verstandig zijn om je eens te verdiepen in de vele energieleveranciers waar je uit kunt kiezen. Niet alleen kan het voordelig uitpakken wanneer je een overstap maakt omdat energieleveranciers leuke acties voeren om nieuwe klanten te verleiden, maar het is ook een goed moment om de meest duurzame aanbieder kiezen. Want daar zit nogal een verschil in tussen de verschillende leveranciers. Door te kiezen voor Nederlandse groene stroom verminder je je CO2-uitstoot en draag je bij aan de groei van duurzame energie zodat er minder gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen.

Groen schoonmaken

Dat iedereen op kantoor graag aan een gepoetst bureau zit, op een schoon toetsenbord tikt en op een glimmend schoon toilet zit is natuurlijk logisch. Maar de meeste schoonmaakmiddelen zijn chemisch en daarmee zeer milieu vervuilend. Tegenwoordig kun je gelukkig ook kiezen voor een milieuvriendelijk schoonmaakbedrijf dat er met groene schoonmaakmiddelen voor zorgt dat jouw advocatenkantoor heerlijk fris en schoon blijft terwijl het milieu onbelast blijft. Schoon is immers helemaal niet echt schoon als het milieu er vies van wordt.

Verbruik geen onnodige energie

Er zijn best veel manieren om energie te besparen op kantoor. Denk bijvoorbeeld aan het onnodig laten branden van verlichting. Dat kost energie, geld en is bovendien helemaal niet nodig. Installeer een bewegingssensor in je kantoorruimtes zodat de verlichting automatisch uitschakelt wanneer er geen beweging meer in de ruimte is. Kijk daarnaast bij de aanschaf van (nieuwe) apparaten zoals printers, computers en beeldschermen goed naar het energielabel ten behoeve van het energie vergelijken en maak hierin een duurzame keuze.

Eerlijke lunch

Uiteraard bepaalt een werknemer zelf wat hij op zijn boterhammen doet en hoe hij dat wil verpakken. Toch kun je als werkgever een groene en eerlijke lunch bevorderen. Deel bijvoorbeeld (met kerst of gewoon zomaar) lunchboxes uit onder je werknemers, die je laat bedrukken met het logo van je advocatenkantoor, en persoonlijk maakt door ieders naam erop te laten zetten. Daarmee maak je hopelijk een einde aan plastic boterhamzakjes of kant en klare broodjes in verpakking. En als er ergens sloten koffie doorheen gaan, dan is dat wel op kantoor. Zorg er dus voor dat je een verantwoorde koffieautomaat hebt staan waar eerlijke koffie uit komt. Of spreek met het hele kantoor (en eventueel de kantine) af dat er een dag in de week geen vlees op het lunchmenu staat. Een goede manier om ervoor te zorgen dat je werknemers een gezonde en duurzame lunch nuttigen is door je lunch te laten bezorgen door een duurzame catering uit de buurt. Zo weet je zeker dat je alleen lokale ingrediënten op je boterham hebt die duurzaam en biologisch zijn.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven