Een vijfde van de nieuwe Nederlandse Europarlementariërs is jurist

Er zijn zes juristen onder de parlementariërs die bij de Europese verkiezingen namens Nederland zijn gekozen, zo blijkt uit een inventarisatie van Mr. Verhoudingsgewijs de meeste juristen zitten bij PVV en Volt; de helft van hun Europarlementariërs heeft een juridische achtergrond.

Delen:

De vergaderzaal van het Europees Parlement in Brussel (foto: Depositphotos)

Net als na de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen november inventariseerde Mr. ook nu het aantal juristen onder de gekozenen. De telling is gebaseerd op de voorlopige uitslag zoals die op 9 juni bekend is gemaakt; de officiële vaststelling door de Kiesraad vindt plaats op 19 juni.
De 31 zetels die Nederland de komende periode in het Europees Parlement heeft worden verdeeld over tien partijen. Vier van die partijen sturen een of meer juristen naar Brussel/Straatsburg.

GroenLinks/PvdA

Van de acht zetels die GroenLinks/PvdA heeft binnengehaald, wordt er één ingevuld door een jurist. GroenLinkser Tineke Strik is bijzonder hoogleraar burgerschap en migratierecht aan de Radboud Universiteit. Ze was de afgelopen vijf jaar ook al Europarlementariër. Daarvoor was ze twaalf jaar lid van de Eerste Kamer. In Europa houdt ze zich vooral bezig met onderwerpen op het gebied van asiel, migratie en de rechtsstaat.

PVV

De PVV-afvaardiging heeft maar liefst drie juristen in haar gelederen, al is een daarvan niet in Nederland afgestudeerd. Marieke Ehlers studeerde na een bachelor internationaal en Europees recht aan de Haagse Hogeschool verder aan de universiteiten van Kent en Johannesburg (ze heeft de Nederlandse nationaliteit, maar is geboren en getogen in Zuid-Afrika). Ehlers is sinds zes jaar werkzaam in Brussel, op het secretariaat van de radicaal-rechtse fractie Identiteit en Democratie (ID).
Rachel Blom en Ton Diepeveen studeerden beiden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Blom is claims client relationship manager bij verzekeraar Chubb, en heeft daarvoor verschillende andere banen in de verzekeringswereld gehad. Van Diepeveen is directeur van KAFI Integrity, dat zich bezighoudt met het voorkomen en onderzoeken van ongewenst gedrag. Hij is tevens fractievoorzitter van de PVV in de Gelderse Staten.

VVD

VVD-lijsttrekker Malik Azmani studeerde rechten in Groningen. Na bijna tien jaar bij de IND stapte hij over naar de politiek. In 2010 werd hij Tweede Kamerlid en sinds 2019 is hij fractievoorzitter van de VVD in het Europees Parlement. Hij houdt zich onder meer bezig met het onderwerp migratie, en is lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken.

Volt

Reinier van Lanschot van Volt heeft rechten gestudeerd in Utrecht en aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens werkte hij een paar jaar bij Ahold. Hij raakte betrokken bij de oprichting van Volt Nederland en is sinds 2019 werkzaam als co-voorzitter van Volt Europa. Hij deed in dat jaar ook al een gooi naar het lidmaatschap van het Europees Parlement, maar Volt kreeg toen niet genoeg stemmen.

Minder relevant

De andere partijen die een of meer zetels in het Europees Parlement hebben veroverd – CDA, D66, BBB, NSC, Partij voor de Dieren en SGP – moeten het allemaal zonder juristeninbreng doen. Of dat hun functioneren in de weg staat? Bert van den Braak, hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel aan de Universiteit Maastricht en verbonden aan het Parlementair Documentatie Centrum, zei bij de vorige Europese verkiezingen tegen Mr. dat juridische kennis in het Europees Parlement minder relevant is dan in het nationale parlement. “Op nationaal niveau hebben parlementariërs aandacht voor de kwaliteit van wetgeving, maar op Europees niveau is dat minder noodzakelijk omdat veel Europese regels later worden omgezet in nationale wetten.” Van den Braak wees er ook op dat voor zowel het Europees Parlement als voor het Nederlandse parlement geldt dat medewerkers een steeds grotere inbreng hebben in de kwaliteit van wetgeving.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven