Elektrische veiligheid in huis

Met name bij elektriciteit komt veiligheid om de hoek kijken. Dag en nacht wordt elektriciteit gebruikt rondom huis. Als elektrische apparaten verkeerd worden gebruikt of gebreken vertonen kunnen ze zorgen voor grote gevaren. Het is daarom van belang voor een veilig huis dat alle elektrische systemen up-to-date zijn.

Delen:

Elektrische veiligheid in huis_

Begin bij de juiste groepenkast

De groepenkast is ook wel het hart van de elektrische huisinstallatie. De groepenkast bevindt zich bijna altijd in de meterkast van een huis. De groepenkast verdeelt de elektriciteit die vanuit het elektriciteitsnet binnenkomt over de diverse groepen de in het huis zijn aangelegd. Er bestaan 1 fase en 3 fase groepenkasten. Voor in woningen wordt bijna altijd gebruik gemaakt van 1 fasen groepenkasten. Dit type groepenkast is geschikt voor de meest gangbare elektrische apparaten.

De groep in de groepenkast is een apart afgeschermd deel dat zelfstandig is beveiligd, zoals de elektriciteit in de woonkamer of de keuken. Naast de groepen, oftewel de installatieautomaten, bestaat de groepenkast ook uit andere noodzakelijke componenten zoals de hoofdschakelaar, de aardlekschakelaar en de din-rail. Als er spanning in de groepenkast binnenkomt, wordt de spanning eerst beveiligd door de hoofdschakelaar. Vervolgens komt de spanning via de hoofdschakelaar terecht bij de aardlekschakelaar(s). Via de aardlekschakelaar komt vervolgens de spanning bij de verschillende groepen terecht. Als er kortsluiting optreedt schakelt de spanning van de desbetreffende groep meteen automatisch uit.

Een groepenkast hoeft niet jaarlijks vervangen te worden maar in sommige gevallen is vervanging wel nodig. Een nieuwe groepenkast is nodig bij plaatsing van extra stopcontacten, nieuwe apparatuur, modernisatie van een oude woning, uitbereiding van groepen, overstappen op elektrisch koken en het plaatsen van zonnepanelen. Bij het kiezen van een groepenkast staat veiligheid voorop. Kies daarom een betrouwbare groepenkast die zorgt voor veel veiligheid. Laat hem daarnaast ook bij voorkeur installeren door een professional en ga niet zelf aan de slag.

Extra veiligheid door het juiste schakelmateriaal en wandcontactdozen

Om meer elektrische veiligheid in huis te creëren is het gebruik van het juiste schakelmateriaal ten eerste van belang.  Een lichtschakelaar of dimmer zijn elementen waarmee je de elektriciteit in jouw woning kan bedienen op een veilige manier. Om schakelmateriaal veilig weg te werken zijn er veel mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een afdekraam. Tegenwoordig is schakelmateriaal enorm veelzijdig en hebben merken zoals Busch-Jaeger veel mogelijkheden aan modern schakelmateriaal.

Ook wandcontactdozen hebben veel veilige opties. Zo bestaan er wandcontactdozen met kinderbeveiliging waardoor uw kind wordt beveiligd voor de stroom uit de wandcontactdozen. Daarnaast kan een tijdsschakelaar ook voor meer veiligheid zorgen. Deze schakelaar zorgt ervoor dat apparaten niet onnodig aanstaan waardoor de kans op kortsluiting ook verminderd wordt.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven