Elize van Veen over haar gouden kantoor

Mr. van de week is advocaat Elize van Veen, advocaat bij Goud Advocaten in Gorinchem. Het gerechtshof Den Haag bepaalde onlangs in een door het Arnhemse kantoor Vangoud Advocaten aangespannen procedure dat Goud Advocaten vanwege verwarringsgevaar zijn naam moet wijzigen.

Delen:

Elize-2b068e76

Na tien jaar besloot u uw kantoor, dat tot dan toe Putters Advocaten heette, te herdopen in Goud Advocatuur. Wat was daarvoor de aanleiding?
Eerlijk gezegd is de naam (voor mijn gevoel uit het niets) ineens in mij opgekomen begin 2019. Ik was op dat moment echt niet van plan om de naam te wijzigen, hoewel veel mensen dit wel dachten, omdat ‘Putters’ de naam was van mijn ex-echtgenoot. Mijn kinderen heten ook Putters en mijn ex en ik zijn nog steeds vrienden, dus ik voelde echt geen aanleiding om het te veranderen. Sterker nog, ik houd eigenlijk helemaal niet zo van verandering en de naam Putters had al jaren naamsbekendheid opgebouwd.
Toch kwam ineens de naam ‘Goud Advocaten’ in mij op. Vervolgens ben ik direct gaan checken of de naam al bestond. Bij die zoektocht kwam ik de naam niet tegen bij de KvK, niet bij de Orde van Advocaten en ook de domeinnaam was nog beschikbaar, dus hup… ik registreerde de domeinnaam en dacht dat ik dat wellicht wel eens een keer zou gaan gebruiken. Pas na een paar maanden heb ik besloten om voor de naamswijziging te gaan en heb deze naam vervolgens met mijn team gedeeld. We gingen verhuizen naar een nieuw pand en ons kantoor bestond in 2020 nota bene tien jaar.
Alles was op zijn plek gevallen. Ik had al goud in handen en daarom voelde alles in mij dat wij ook zo moesten gaan heten. Het voelde goed, compleet en meant to be!

De nieuwe naam was amper gelanceerd of u werd door Vangoud Advocaten voor de rechter gesleept. De kortgedingrechter vond het verwarringsgevaar verwaarloosbaar, maar in hoger beroep oordeelt het hof dat daarvan wel degelijk sprake is. Hoe teleurgesteld was u toen u dit hoorde?
Hier zijn geen woorden voor. Ik ben een eerlijk en oprecht mens en vind nog steeds dat ik werkelijk niets verkeerds heb gedaan. Wij zijn een regionaal kantoor in Gorinchem en zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht en familierecht. Vangoud in Arnhem doet met name vastgoed- en overheidszaken. Voor mij was en is het ondenkbaar dat er verwarring zou kunnen ontstaan en dat is uit de praktijk ook gebleken, maar kennelijk denkt het gerechtshof hier anders over.
‘Oneerlijk’ is het woord dat maar door mijn hoofd blijft zweven en overheerst mijn gevoel. Maar goed, er is niemand ziek en er gaat niemand dood, dus wat zeur ik nu eigenlijk. Nou, het heeft me best wat tranen gekost om dit gevoel naar de achtergrond te brengen, want ik heb inmiddels ruim elf jaar lang heel hard gewerkt voor het kantoor dat er nu staat en gevoelsmatig is dat in één klap van me afgenomen. Dat is natuurlijk niet zo, want… Goud blijft… we hebben een Gouden team, met Gouden mensen en een Gouden mentaliteit!

U moet van het hof binnen twee maanden van naam veranderen. In het arrest lazen we dat destijds ookGouwe wijven’ en ‘Gorcums goud’ de revue zijn gepasseerd als mogelijke naam. Gaat het een van die twee worden, of iets heel anders?
Hahaha! Nou, ons team bestaat zeker uit een groot aantal ‘Gouwe wijven’, maar inmiddels hebben we ook een man aan ons kantoor toegevoegd en wie weet wat de toekomst gaat brengen. Dus ik kan u verklappen, dat het die naam in ieder geval niet wordt.
Ik heb moeite om afscheid te nemen van het woord ‘Goud’, omdat dat in mijn beleving echt zo past bij wie wij zijn en wat wij doen. Het bedenken van een nieuwe naam is een creatief proces. Het moet groeien en uiteindelijk kloppen. Dat is best lastig vanuit een negatieve positie met een deadline, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het uiteindelijk een naam wordt die nog beter bij ons past. Van Goud naar Beter, zeg maar! 😊

U wilde al sinds uw elfde advocaat worden. Is het nog altijd uw droomberoep?
Jazeker! Ik heb echt geen idee waarom ik dat toen al zei, maar het is mijn missie en mijn roeping. Ik doe dit werk vol overgave en toewijding, ook al brengt het veel stress mee en het is nu eenmaal toch een beroep waarbij je te maken hebt met veel problemen. Dat terwijl ik zelf eigenlijk helemaal niet van conflicten houd. Best gek eigenlijk!

Wat is uw drijfveer als advocaat?
Mijn drijfveer als advocaat is met name om mensen weer rust te geven in hun leven. Rust & duidelijkheid werkt eigenlijk voor iedereen. Als advocaat werk ik voornamelijk in het personen- en familierecht, waarbij ik er gevoelsmatig vooral voor de kinderen ben (via de ouders).

Als u het voor het zeggen had, dan…?
… hadden alle mensen respect voor elkaar. Verschillen mogen er zijn en zijn juist leuk. Maar men heeft de neiging om (snel) te oordelen over ‘afwijkend’ gedrag. Afwijkend gedrag heeft vaak een (onderliggende) oorzaak. Het zou mooi zijn als mensen dat kunnen accepteren.
Kortom: niet oordelen, echt naar elkaar luisteren, begrip tonen, respecteren en verder open en liefdevol in het leven staan. Ik lijk wel een Miss die roept: ‘Worldpeace!’ Haha, nou ja, ik meen het wel.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
O jee, ik zou het niet weten. Eerlijk gezegd zijn er heel veel hoogtepunten op diverse vlakken.

Wie of wat is uw bron van inspiratie op juridisch gebied?
Werkelijk alle mensen, de maatschappij, de psychologie en natuurlijk ook mijn oma én mijn ouders (ik had er vier) en alle familie die daarbij is gekomen zijn mijn bron van inspiratie. Als je nieuwsgierig in het leven staat en blijft staan, kun je overal je inspiratie uit halen. Ik geloof doorgaans meer in het echte leven dan in boekjes.

Welke film/serie zag u het laatst?
Captain Fantastic, een aanrader!

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Dit hoeft wat mijn betreft niet per se een beroemdheid te zijn. Bij voorkeur iemand met wie ik eindeloos kan analyseren én het lijkt me ook wel aangenaam als diegene veel humor heeft en van spelletjes houdt.

Benieuwd naar de studententijd van Elize van Veen? Kijk hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven