Support services

Energie bespaartips op kantoor

Nederland is in de ban van de komende energietransitie. De overstap naar groene energiebronnen lijkt steeds dichterbij. Dat is echter niet de enige stap die we moeten nemen. Naast de overstap naar duurzame energiebronnen, is het ook noodzaak om bewuster met energie om te gaan. Niet alleen thuis, maar ook op kantoor. Als bedrijf is het belangrijk om over een groen imago te beschikken. Laat daarom zien dat je bewust met de energie wilt omgaan. Niet alleen voor het imago van jouw bedrijf, maar ook voor de zakelijke rekening. Je kunt immers veel geld besparen door bewuster met energie om te gaan. Maar hoe doe je dat? Logischerwijs verbruik je veel energie op kantoor. Hoe ga je zuiniger met energie om, zonder dat dit de efficiëntie op de werkvloer beïnvloed? Wij geven een aantal handige energie bespaartips om energie en stroom te besparen.

Schakel apparaten uit buiten kantoortijden

Bekijk eens hoeveel elektronische apparaten er op kantoor zijn. Het zal je verbazen hoeveel apparaten er daadwerkelijk zijn. Denk maar eens aan de koffie- en frisdrankautomaten in de personeelslounge, waterkoelers, computers, printers, kopieerapparaten en ga zo maar door. Vaak blijven deze onnodig aan staan, zelfs buiten kantoortijden. Ongemerkt verbruik je zo veel energie op kantoor, energie die onnodig is. Door middel van een tijdschakelaar kan je de apparaten buiten de kantoortijden uitschakelen. Zo bespaar je eenvoudig veel energie. Dit geldt ook voor de beeldschermen van de computers. Vaak zien we dat medewerkers vergeten om het scherm in zijn geheel uit te zetten. Het is mogelijk om dit centraal via de server te regelen. Vraag dit na bij de leverancier van de computers.

Verlichting op sensor

Verlichting is misschien wel de grootste kostenpost op kantoor. Vaak zien we dat lampen onnodig blijven branden of dat ze feller branden dan nodig is. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg sensors op de markt te vinden die de verlichting automatisch regelen. Denk bijvoorbeeld aan een aanwezigheidsdetector. Deze onderzoekt eerst of er personeelsleden in een ruimte zijn, alvorens de lampen ingeschakeld worden. Zo voorkom je dat lampen onnodig blijven branden. Je kunt er ook voor kiezen om de lampen op gezette tijden in te schakelen. Bedenk echter wel dat de hoeveelheid (in)direct zonlicht per dag kan verschillen. Op een mooie zomerse dag zijn lampen meestal overbodig, terwijl je op een koude sombere dag juist meer behoefte aan verlichting hebt. Het is dan ook aan te raden om voor een bewegingssensor of daglichtregeling te kiezen.

Breng zonwering aan

Maken jullie tijdens de zomermaanden vaak van de airco of ventilators gebruik? Probeer dan naar een andere oplossing te zoeken. Airco’s of ventilators zijn enorme energieslurpers. Een structurele oplossing is dan verstandiger. Met de juiste zonwering voorkom jij dat het kantoor te warm wordt en er naar andere oplossingen gezocht moet worden. Hierdoor zorg je altijd voor een aangename temperatuur op kantoor en zal de werkefficiëntie verhogen. En dat tegen een lagere energierekening! Uiteraard kan je ook kiezen voor een andere type zonwering, zoals screens, rolluiken of zonwerende folie.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

Webmeester

Webmeester

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand