Er is ingebroken: wat nu?

Is er bij jou ingebroken? Dat is echt heftig en kan je nog lang dwarszitten. Inbreken is een misdrijf, dus je kunt en moet eigenlijk gewoon altijd aangifte doen. Het is een nare ervaring die zowel emotioneel als in de praktijk veel impact heeft. Dus, wat moet je doen als er wordt ingebroken? Wij hebben het allemaal op een rijtje gezet.

Delen:

Bel direct de hulpdiensten

Eerst en vooral: denk je dat de daders nog in de buurt zijn? Bel dan meteen 112. Moet je aangifte doen omdat er spullen gestolen of kapot zijn? Dan kun je 0900-8844 bellen. De politie komt dan snel naar je toe om te helpen, maar je kunt ook persoonlijk naar het politiebureau gaan. Ze nemen je aangifte op en zoeken naar sporen die naar de dader kunnen wijzen. Ruim alsjeblieft niks op voordat de politie is geweest. In sommige gevallen is het ook mogelijk om anoniem aangifte te doen, maar dit is afhankelijk van de situatie. De politie zal proberen de inbraak vast te stellen en kan om je medewerking vragen. Ze kunnen je bijvoorbeeld vragen om de beelden van beveiligingscamera’s te delen mocht je die hebben. Slachtofferhulp Nederland kan je ook adviseren tijdens en na het aangifteproces.

Gesloten kaarten blokkeren en nieuwe sloten installeren

Is er ingebroken? Blokkeer dan meteen je gestolen bankpassen en simkaarten. Dit kun je regelen bij je bank of telefoonprovider. Doe dit snel, want zo voorkom je dat er met jouw spullen nog meer schade wordt aangericht en houd je je persoonlijke informatie veilig. Hebben ze ingebroken met een getolen sleutel, of een sleutel die je ergens verloren bent? Laat je sloten dan vervangen door een slotenmaker.

Waarom aangifte doen van een woninginbraak?

Een inbraak in je huis meemaken is echt naar en kan zelfs zorgen voor een traumatische ervaring. Als je aangifte doet, gaat de politie op zoek naar de dader om te zorgen dat die gestraft kan worden. Zo kunnen ze natuurlijk ook voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Daarnaast heb je het bewijs van je aangifte nodig als je schade vergoed wilt krijgen.

Bij twijfel: wel of niet aangifte doen?

Weet je niet zeker of je aangifte moet doen? Het is logisch dat je vragen hebt over hoe het allemaal werkt en wat het oplevert. De politie en Slachtofferhulp Nederland staan klaar om alle vragen te beantwoorden en je van advies en steun te voorzien. Je mag ook een advocaat meenemen als je aangifte gaat doen, dus je hoeft dit niet per se alleen te doen.

Kan ik aangifte doen van een inbraak in het verleden?

Soms realiseer je je pas na een tijdje dat je eigenlijk aangifte had kunnen doen van een inbraak bij je thuis. Gelukkig heb je voor dit soort misdrijven tijd. Je kunt tot 12 jaar na de inbraak nog aangifte doen. Voor meer info over hoe lang je voor verschillende misdrijven en overtredingen aangifte kunt doen, kun je terecht op de website van de Rijksoverheid. Bij een inbraak kun je dus een aantal stappen nemen en het is soms afhankelijk van de situatie. Bel bij voorbaat altijd even de politie voor advies.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven