Europeanisering van het Financiële recht en de Wft

Delen:

VU Law Academy

Thema van het ZIFO jaarcongres (Zuidas Instituut voor Financieel Recht en Ondernemingsrecht).
Woensdag 14 juni 2017

Op het jaarcongres spreken vooraanstaande buitenlandse gasten en een vertegenwoordiger van het Ministerie van Financiën betrokken bij de Herziening van de Wft. De sprekers gaan in op de verschillende aspecten van de Europeanisering, waarbij niet alleen het fundament van het gebruik van de verschillende Europese wetgevingsinstrument wordt onderzocht, maar tevens ingegaan wordt op de bestuursrechtelijke, privaatrechtelijke en handhavingsaspecten.

Inhoud

In de recente Consultatie van het Ministerie van Financiën betreffende de mogelijke Herinrichting van de Wet op het financieel toezicht is er veel aandacht voor de invloed en ontwikkelingen in Europa op het vlak van het financieel recht. Zo zou de cross-sectorale opzet van de Wft in de weg staan aan de implementatie van Europese regelingen die nog steeds op sectorale leest zijn geschoeid. Ook is er aandacht voor het toenemende gebruik van het wetgevingsinstrument van Europese verordeningen, waardoor steeds meer direct werkende en direct verbindende regelingen tot stand komen, die niet meer hoeven te worden omgezet in Wft-regels. Voorts worden belicht de gevolgen van de Bankenunie in de Nederlandse verhoudingen en de inrichting van de Wft. Dit ZIFO-Congres gaat in op de verschillende ontwikkelingen in Europa en de lessen die mogelijk te trekken zijn  voor de toekomstige inrichting van de Wft.

Sprekers en thema’s

 • Dr. Karl-Phillipp Wojcik, Member of the Legal Service, European Commission.
  Thema: Direct effect and binding effect of European Regulations for the European financial sector.
 • Mr. Rego Boer, Ministerie van Financiën.
  Thema: Implementation of European directives for which a parallel European regulation exists: the case of the Bank Recovery and Resolution Directive and Single Resolution Mechanism Regulation.
 • Prof. dr. Matthias Haentjens, Universiteit Leiden.
  Thema: United in incoherence; what European financial law does to core private law concepts.
 • Prof. Dr. Matthias Lehmann, Bonn University.
  Thema: Proportionality of European banking law: towards a Capital Requirements Regulation-Light for small and medium sized banks?
 • Prof. dr. Bart Joosen, ZIFO, Vrije Universiteit, Loyens & Loeff.
  Thema: National options and discretions as a method to apply the principle of proportionality in European financial law.
 • Mr. Saskia Nuijten, NautaDutilh.
  Thema: Europees bestuursrecht ter vervanging van regels van de Algemene wet bestuursrecht in het financiële recht: de casus van de bestuursrechtelijke procedurele regels van de ECB Kaderverordening in het Single Supervisory Mechanism.
 • Prof. Dr. Roan M.I. Lamp, ZIFO, Vrije Universiteit, De Brauw Blackstone Westbroek.
  Thema: Harmonisatie van sancties in het Europese financiële recht: de casus van CRR en MiFID II boete-maxima.

Praktische informatie

Woensdag 14 juni 2017, aanvang 13.00 uur (ontvangst 12.30)-  18.00 uur, aansluitend borrel.
Het congres wordt gehouden in het Auditorium van de Vrije Universiteit Amsterdam.
4 PO NOvA punten worden toegekend.
Kosten: €365,- inclusief congresbundel.

U kunt zich hier inschrijven.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven