Juridisch nieuws

Ex-advocaten Kukolja en Wullink geschorst

Beeld: Pixabay

Ex-advocaten Stefan Kukolja en Mark Wullink zijn door het Hof van Discipline voor een half jaar voorwaardelijk geschorst. Ze hanteerden, aldus het Hof, ‘buitenproportionele middelen’ om het toezicht door de deken van Overijssel te hinderen.

Het is een volgende fase in de Twentse advocatensoap, die zich al sinds 2005 voortsleept. Sinds dat jaar staan beide advocaten de familie Katgert bij die een geschil heeft met de gemeente Borne, over een perceel met de bestemming ‘wonen’, dat een nieuwe bestemming krijgt: bedrijventerrein. Dat wordt een juridisch steekspel, waarin Kukolja en Wullink zelfs de deken beschuldigen van partijdigheid. Om die reden weigeren ze mee te werken aan een dekenonderzoek. De deken vraagt correspondentie op tussen cliënt en advocaten, iets wat zij weigeren. In september besliste de voorzieningenrechter dat een deken geen misbruik maakt van zijn bevoegdheid als hij dergelijke correspondentie opvraagt.

Het conflict belandt bij de Raad van Discipline (’s-Hertogenbosch), die in mei 2017 beide advocaten voor zes maanden schorst (waarvan één maand onvoorwaardelijk). Hiertegen gaan Kukolja en Wullink in beroep, maar het Hof van Discipline is even streng in haar oordeel: ze hebben de deken belemmerd in het dekentoezicht. Kukolja en Wullink hebben ‘onbetamelijk gehandeld’ en ‘naar buitenproportionele middelen gegrepen’ om daarmee behoorlijk onderzoek door de deken te frustreren. Volgens het Hof waren de advocaten ‘zeer nauw betrokken’ bij hun cliënt – mogelijk te nauw: ‘Ze hebben de zaken met onvoldoende distantie behandeld.’

Als een onvoorwaardelijke schorsing voor de hand had gelegen, dan was het direct effect daarvan nihil geweest. Beide advocaten hebben zich immers in september van het tableau laten schrappen.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures