Ex-hoofdofficier Van Nimwegen klaagt OM en Commissie-Fokkens aan

Delen:

Depositphotos_146620721_s-2019
foto: Depositphotos

Voormalig hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen klaagt het Openbaar Ministerie en de commissie-Fokkens aan. De commissie onderzocht zijn relatie met collega-hoofdofficier Marianne Bloos. De advocaat van Van Nimwegen heeft de aanklacht tegenover de Volkskrant bevestigd.

Van Nimwegen werd in april van dit jaar geschorst, naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Fokkens. Deze deed onderzoek naar de verstoorde verhoudingen binnen het Openbaar Ministerie. De concrete aanleiding was de verzwegen liefdesrelatie tussen Van Nimwegen, eerst lid van het College van PG en later hoofdofficier van het parket Rotterdam, en Marianne Bloos, eerst plaatsvervangend hoofdofficier en later hoofdofficier bij het Functioneel Parket.

Hard oordeel

De commissie velde een hard oordeel over Van Nimwegen: hij heeft in strijd met de integriteitsregels gehandeld door herhaaldelijk te liegen over zijn relatie met Bloos. Ook werd door Van Nimwegens toedoen het softwarebedrijf van zijn zwager bevoordeeld bij een aanbesteding van het OM.
Het landelijk parket onderzoekt nog of Van Nimwegen en Bloos zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten, zoals onrechtmatig gebruik van overheidsmiddelen. Ook loopt er een ontslagprocedure tegen hen.

‘Onzorgvuldig’ en ‘onevenwichtig’

Van Nimwegen wil nu dat het OM en de onderzoekscommissie onder leiding van oud-PG bij de Hoge Raad Jan Watse Fokkens zich voor de rechter verantwoorden voor onrechtmatig handelen en de schade die hij heeft geleden. De oud-hoofdofficier is het niet eens met de manier waarop de onderzoekers te werk zijn gegaan en noemt het rapport ‘onzorgvuldig’ en ‘onevenwichtig’. Hij stelt dat er is gerommeld met verklaringen en dat bewijs is achtergehouden om verklaringen van getuigen overeind te houden.
Ook bestempelt de commissie zonder feitelijke onderbouwing bepaalde negatieve verklaringen over Van Nimwegen als geloofwaardig. Tegelijkertijd worden verklaringen die de lezing van Van Nimwegen bevestigen zonder onderbouwing neergezet als ‘niet aannemelijk’, aldus Van Nimwegens advocaat Robert Hein Broekhuijsen tegen de Volkskrant.

Barbertje

Ook verwijt Van Nimwegen de commissie dat hij nauwelijks kans op wederhoor heeft gehad, omdat hij verklaringen van anderen over hem slechts ten dele mocht inzien en dat zijn reactie niet is verwerkt in het rapport. De top van het OM en de onderzoekscommissie hadden volgens hem maar één doel: “Barbertje moest hangen voor de ogen van de natie.”

Het College van procureurs-generaal en de commissie willen niet reageren op de kwestie; ze gaan de dagvaarding bestuderen.

Gebrek ethisch leiderschap OM

De Commissie-Fokkens concludeerde overigens in haar rapport ook dat dat het in de top van het Openbaar Ministerie heeft ontbroken aan ethisch leiderschap. Als reactie daarop stuurde het OM in juni een Plan van Aanpak naar minister Grapperhaus, met maatregelen om het werkklimaat te verbeteren.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven