Ex-Kamerlid Chris van Dam wordt rechter, zegt lidmaatschap CDA op

Chris van Dam, tot vorig jaar Tweede Kamerlid namens het CDA, begint aan een nieuwe fase van zijn carrière. Per 1 oktober wordt hij rechter in opleiding in de strafsector van de Rotterdamse rechtbank. Om zijn onpartijdigheid kracht bij te zetten, heeft hij zijn partijlidmaatschap opgezegd.

Delen:

Toga-9b887c92
foto: Geert Snoeijer

Dat laat de oud-politicus weten via LinkedIn. Voor zijn Kamerlidmaatschap was Van Dam politieman en officier van justitie. In de CDA-fractie was hij in de periode 2017-2021 juridisch specialist – in de eindfase van de kabinetsformatie werd hij zelfs genoemd als potentieel minister van Justitie en Veiligheid.

Onverkiesbaar

Als het aan Van Dam zelf had gelegen, was hij nog steeds politiek actief. Maar zijn partij zette hem op een onverkiesbare vierentwintigste plek op de kandidatenlijst, voor welke eer hij bedankte. Vanaf plek 47 op de lijst voerde hij vervolgens een persoonlijke campagne in een poging om alsnog met voorkeursstemmen in de Kamer te worden verkozen. Hierin slaagde hij niet, ondanks de bekendheid die hij verwierf als voorzitter van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK). Het rapport Ongekend Onrecht luidde de val van het derde kabinet-Rutte in.

On-partij-digheid

Met Van Dams politieke ambities lijkt het nu gedaan. Enige tijd geleden zegde hij zijn CDA-lidmaatschap op. Dit, zo schrijft hij, staat los van actuele discussies: “On-partij-digheid is een kernwaarde van het rechterschap.” Hoewel een rechter volgens hem prima lid kan zijn van een politieke partij, is dit lidmaatschap doorgaans niet bekend bij het grote publiek. Bij een gewezen politicus ligt dit natuurlijk meer aan de oppervlakte, en dus is de ‘breuk’ voor de voormalige CDA’er een manier om met deze associatie af te rekenen. “Ik moest daarin een extra stap zetten (van mezelf). En dat heb ik gedaan.”

Recht doen

De laatste tijd deed de geboren Gelderlander onder de naam ‘Recht doen’ zzp-klussen die zich bevinden op het vlak van recht, rechtvaardigheid en samenleving. Een aantal opdrachten rondt hij nu af, zoals het voorzitterschap van de commissie Wet Wapens en Munitie. Daarna is het tijd voor de nieuwe stap in de rechtspraak, passend bij zijn behoefte “recht en rechtvaardigheid praktisch vorm te geven.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven