Fiasco dreigt voor consumentenpilot met Legal Guard

Delen:

Beeld Legal Guard
Beeld: Pixabay

De pilot Consumentenzaken, die door Achmea-dochter Legal Guard wordt uitgevoerd in opdracht van de Raad voor Rechtsbijstand, stevent af op een fiasco. Sinds 1 maart 2019 zijn er slechts 14 zaken binnengekomen, zo blijkt uit antwoorden van Legal Guard op vragen van de redactie van Mr.

Het SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen noemt de proef ‘faliekant mislukt’. Hij gaat Kamervragen stellen over de kwestie.

750 zaken

Het doel van de pilot was om binnen één jaar 750 zaken af te handelen. Het project stopt op 28 februari 2020. Minister Dekker wil door de proef ervaring opdoen met verschillende vormen van rechtsbijstand. Die ervaringen wil hij gebruiken voor het opzetten van de nieuwe rechtshulppakketten, een onderdeel van de vernieuwing van het stelsel van rechtsbijstand. Advocaten lieten zich niet alleen kritisch uit over deze pakketten, maar ook over de nieuwe pilot.

Verleiden

In november constateerde minister Dekker in het Algemeen Overleg met de Tweede Kamer al dat de oogst (toen: tien aanmeldingen) mager is. “De pilot is beneden verwachting, want er is een zeer beperkte instroom,” zei de minister toen op vragen van Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen (D66). “We lopen er tegenaan dat deelname vrijwillig is, dus je moet de rechtzoekenden op andere manieren zien te verleiden.” Volgens de minister zeggen de aantallen nog niets over de kwaliteit van de afhandeling. Daar wordt onderzoek naar gedaan. Ook Achmea-dochter Legal Guard noemt de toeloop beneden verwachting.

Michiel van Nispen. Foto SP

Tweede Kamerlid Van Nispen is zeer kritisch over het project. “De minister zou zich druk moeten maken om goede rechtshulp voor iedereen, en het behoud van de sociale advocatuur, in plaats van de belangen van de verzekeraars,” zegt hij.

Reclamefilmpje

Van Nispen memoreert dat er van begin af aan gedoe was over deze pilot: “Over het Achmea-reclamefilmpje van de minister, over de juridische grondslag, over de aanbesteding, en nu dit. Het roept heel veel vragen op, de minister heeft veel uit te leggen.”

De zaken in de consumentenpilot komen bij Legal Guard binnen via het Juridisch Loket en Rechtwijzer.nl. Het gaat om consumentenkoop, dierenzaken, diensten (zoals zorgverlening), koop of verkoop van roerende en onroerende zaken en auto’s, reiskwesties, conflicten omtrent stichtings- en verenigingsrecht en
verzekeringszaken.

Klanttevredenheid

De zaken worden afgehandeld door de juristen van Legal Guard. Tijdens de pilot rapporteert Legal Guard periodiek aan een klankbordgroep. Aan het einde van de pilot stelt de Raad voor Rechtsbijstand een evaluatierapport op over de bevindingen van een auditor, de klanttevredenheid, de kosten van oplossingen en de geschiktheid/passendheid van deze vorm van dienstverlening in het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven