Vakbonden willen onderzoek naar angstcultuur Rechtbank Noord-Nederland

Delen:

FNV wil onafhankelijk onderzoek
Foto Pixabay

De vakbonden FNV Overheid, Juvox, CNV en CMHF willen een onafhankelijk onderzoek naar de berichten over een angstcultuur bij Rechtbank Noord-Nederland. De bonden willen naar aanleiding van het artikel op mr-online snel overleg met de Raad voor de rechtspraak en gerechtsbestuur van de Rechtbank Noord-Nederland.

Het artikel gaat over de onrust onder het personeel over de managementcultuur en de gebrekkige communicatie door het gerechtsbestuur. Na het vervangen van de bedrijfsarts, het vertrek van drie managementassisentes, het beëindigen van de kritische columns van rechter Edzard van Weringh op het interne netwerk Intro en het aftreden van de voorzitter van de integriteitscommissie wordt geklaagd over een onveilig werkklimaat.

Ernstig vertrouwenspunt

Yntse Koenen FNV Overheid
Yntse Koenen (FNV)

“Dit is een ernstig vertrouwenspunt,” zegt vakbondsbestuurder Yntse Koenen van FNV Overheid. “Er spelen te veel kwesties tegelijkertijd. Dat soort vertrouwensproblemen mogen er niet zijn bij de Rechtspraak..” De vakbondsbestuurder vindt dat een onafhankelijke commissie een onderzoek moet doen, naar het voorbeeld van de paritaire integriteitscommissie waarover de vakbonden onlangs overeenstemming hebben bereikt met secretaris-generaal Siebe Riedstra van het ministerie van Justitie en Veiligheid: één vertegenwoordiger namens de bonden en de medezeggenschapsorganen, één namens de werkgever een derde, onafhankelijke voorzitter.

Koenen was niet helemaal verrast door de berichtgeving op mr-online. “Ik had dergelijke berichten al eerder gekregen. Maar men is bang, men vindt het lastig dingen aan te kaarten.”

Namens de vakbonden Juvox, FNV Overheid, CNV en CMHF heeft Marcel Smit (Juvox) aan het gerechtsbestuur gevraagd om een overleg op korte termijn. Smit heeft aan voorzitter Henk Naves (Raad voor de rechtspraak) verzocht om het geplande Georganiseerd Overleg tussen de bonden en de justitiewerkgevers naar voren te halen. Smit: “Deze kwestie kan niet wachten tot de formele overlegdatum van 26 november!” Smit heeft inmiddels laten weten samen met sectievoorzitter Wietske van der Veen naar de Rechtbank Noord-Nederland te komen, om de medewerkers een hart onder de riem te steken.

Beschadigend voor alle betrokkenen

In een interne mededeling na het artikel op mr-online heeft het gerechtsbestuur uitgehaald naar de mensen die de informatie naar buiten brachten. “Het is onbegrijpelijk en schadelijk dat medewerkers hun mening over interne gebeurtenissen, waar zij niet bij betrokken zijn, delen met de pers. Dit is beschadigend voor alle betrokkenen, onze rechtbank en de rechtspraak in het algemeen.”

FNV’er Koenen vindt die opmerking misplaatst. “In plaats van af te geven op klokkenluiders kan het gerechtsbestuur beter de bereidheid uitspreken om op korte termijn een onderzoek te laten doen, zodat het weer leuker en beter wordt om daar te werken,” meent hij. “Mensen die oprechte zorgen delen, moeten beschermd worden in plaats van afgeserveerd.” FNV Overheid roept mensen die in de problemen zijn gekomen, zich te melden bij de vakbond.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven