Geboren: de judiciële lus!

Sinds 1 januari 2013 kent de Algemene wet bestuursrecht de judiciële lus (artikel 8:113, lid 2). In twee uitspraken van 23 oktober (ECLI:NL:RVS:2013:1659) en 4 december 2013 (ECLI:NL:RVS:2013:2273) heeft de ABRvS die lus voor het eerst toegepast.

Bij de judiciële lus gaat het om de situatie dat de hogerberoepsrechter in een einduitspraak zowel de uitspraak van de rechtbank als het bestreden bestuursbesluit vernietigt. Het bestuur is aan zet om een nieuw besluit te nemen. Normaal gesproken moet een belanghebbende die zich niet in dat nieuwe besluit kan vinden daartegen eerst weer beroep instellen bij de rechtbank. Nieuw is dat de hogerberoepsrechter kan bepalen dat een belanghebbende tegen het nieuwe besluit ‘slechts’ beroep kan instellen bij de hogerberoepsrechter. Dit wordt ook wel ‘spronghogerberoep’ genoemd. We kunnen het beter ‘sprongberoep’ noemen, het gaat immers niet om een vorm van hoger beroep, maar om een vorm van beroep in eerste en enige aanleg bij de hogerberoepsrechter. Of het ‘beroep’ of ‘hoger beroep’ betreft is relevant, onder andere voor de (on)mogelijkheid incidenteel hoger beroep in te stellen en de hoogte van het te betalen griffierecht.

Bestuursorganen moeten opletten dat ze een aangepaste rechtsmiddelenclausule onder het nieuwe besluit opnemen. Bij een te herstellen gebrek in het bestuursbesluit zal een belangrijke vraag worden: bestuurlijke lus of judiciële lus? Bij de bestuurlijke lus doet de bestuursrechter een tussenuitspraak. De zaak blijft aanhangig bij en onder regie van de bestuursrechter. Een nieuw besluit kan worden meegenomen in de lopende procedure, zonder dat hiervoor griffierecht moet worden betaald. Voor procespartijen heeft de bestuurlijke lus belangrijke voordelen ten opzichte van de judiciële lus. Voor de bestuursrechter ligt dat anders. Mijn tip: bespreek voor- en nadelen van de beide opties met de rechter op zitting. Mijn verwachting: de bestuurlijke lus zal het “winnen” van de judiciële lus.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven