Géén jurist als minister van Justitie, wel zes juristen op andere posten

Net als in het vorige kabinet is ook de komende minister van Justitie en Veiligheid geen jurist: David van Weel heeft een achtergrond als militair en diplomaat. Vooralsnog hebben zes van de 29 kandidaat-bewindslieden wél rechten gestudeerd, bijna twintig procent. Het betreft twee beoogde ministers en vier staatssecretarissen.

Delen:

Depositphotos_259239316_S-MvJ
Het ministerie van Justitie (foto: Depositphotos)

De opvolger van Dilan Yesilgoz als minister van Justitie en Veiligheid, VVD’er David van Weel, bekleedt sinds eind 2020 een topfunctie in Brussel: hij is assistent secretaris-generaal bij de NAVO, de rechterhand van Jens Stoltenberg.
Van Weel ging na de middelbare school naar de Koninklijke Marine. Na tien jaar werd hij beleidsadviseur bij het ministerie van Defensie, waar hij via verschillende functies doorgroeide naar directeur Internationale Aangelegenheden en Operaties. In 2016 stapte hij over naar het kantoor van premier Rutte en werd diens belangrijkste adviseur op het terrein van buitenlandse en defensieaangelegenheden. Van Weel studeerde naast zijn werk ook geschiedenis, aan de Universiteit van Amsterdam.

Staatssecretaris Rechtsbescherming

Hoewel de Nederlandse Orde van Advocaten dit voorjaar zelfs nog pleitte voor een zelfstandige minister van Rechtsbescherming, wordt het in plaats van een bij Justitie inwonende minister een staatssecretariaat. Advocaat en hoogleraar Teun Struycken (NSC) wordt degene die het gaat bekleden en de togaberoepen in zijn portefeuille krijgt.

Grootvader

Struycken rondde in 1992 in Leiden zijn rechtenstudie (civiel recht) af. Verder deed hij het DEA (Diplôme d’études apporfondies) droit privé général aan de Université de Paris Panthéon-Assas (Paris II) (1993) en haalde de graad Magister Juris (M.Jur) European and Comparative Law aan Oxford University (1994). Tussen 1994 en 2002 was hij medewerker aan de faculteit rechtsgeleerdheid in Tilburg en vervolgens in Nijmegen. In 2007 promoveerde hij cum laude aan de Radboud Universiteit op De numerus clausus in het goederenrecht (871 pagina’s). Hij is één dag per week als gewoon hoogleraar Europees goederenrecht verbonden aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2003 is hij werkzaam als advocaat bij de sectie bankrecht van NautaDutilh te Amsterdam.
Bijzondere toevalligheid: zijn grootvader (ook Teun Struycken geheten) was korte tijd minister van Justitie in het eerste kabinet-Drees en later in het kabinet-Zijlstra.

Gevangeniswezen

Er komt ook nog een andere staatssecretaris op Justitie en Veiligheid, die zich gaat bezighouden met het gevangeniswezen. Deze post gaat namens de PVV worden ingevuld door Ingrid Coenradie, geen jurist. Ze is momenteel fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam in de Rotterdamse gemeenteraad.

Niet meer juridisch actief

In het beoogde kabinet komt nog een aantal andere juristen terecht. Sommigen zijn al niet (meer) actief in het juridische vak, zoals Mona Keijzer (minister Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, BBB), Mariëlle Paul (staatssecretaris Onderwijs, voorheen minister voor primair en voortgezet onderwijs, VVD) en Vincent Karremans (staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport)
Keijzer studeerde Juridische bestuurskunde en Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Ze specialiseerde zich in ruimtelijk ordeningsrecht en milieurecht. Na verschillende juridische functies werkte ze enkele jaren bij Abma Schreurs Advocaten en Notarissen (Purmerend), waarna ze voor het CDA wethouder en later Tweede Kamerlid en staatssecretaris werd.
Paul studeerde tussen 1985 en 1991 Internationaal recht in Leiden. Karremans, die in de VVD wordt gezien als een groot politiek talent, deed economie en rechten (ondernemingsrecht) aan de Erasmus Universiteit en is wethouder Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit in Rotterdam.

Praktijkervaring

Twee andere kandidaatsbewindslieden nemen net als Struycken wél recente ervaring uit de juridische mee. Judith Uitermark (minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, NSC), is sinds eind 2023 Tweede Kamerlid, maar was daarvoor jarenlang strafrechter. Zij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam af op mediation in het strafrecht en was daarna achtereenvolgens rechter-plaatsvervanger (rechtbank Utrecht), gerechtsauditeur, rechter-plaatsvervanger en rechter in de rechtbank Haarlem. Tussen 2015 en 2022 was Uitermark landelijk coördinator Mediation in Strafzaken.
Nora Achahbar, door NSC voorgedragen als staatssecretaris Toeslagen, is officier van justitie in Den Haag. Ze is coördinerend officier Criminele geldstromen. Ze heeft ook als advocaat en rechter-plaatsvervanger gewerkt. Achahbar was afgelopen november nummer 26 op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar werd niet gekozen. Ze studeerde Nederlands recht (encyclopedie van het recht en rechtsfilosofie) aan de Universiteit Leiden.

 

Dit artikel is aangepast nadat de kandidatuur van PVV’er Gidi Markuszower (jurist) voor minister Asiel en Migratie werd ingetrokken en nadat bekend werd dat Ingrid Coenradie en Vincent Karremans kandidaat zijn voor een staatssecretariaat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven