Twaalf gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant hebben een grote deal gesloten: ze verkopen hun volledige aandelenpakket in het energienetwerkbedrijf Endinet aan Alliander. Een eerder aangekondigde bijstorting van ruim 200 miljoen euro voor Endinet van de twaalf regiogemeenten is door de verkoop van Endinet van de baan.
Adviseurs Alliander
Loyens & Loeff (Max Oosterhuis, Jan-Willem van Rooij), Rabo Securities (Steven Spiekhout), Morgan Stanley (Frank Hermelink)
Adviseurs verkopende aandeelhouders Endinet
Linklaters LLP (Peter Goes, Anouk Oosterom, Vikash Ramlochan Tewarie), Boer & Croon ( Alexander van Rossum, Derk Vermeer, Neil Lomax, Daphne Bergwerff)
Peter Goes, dealmaker voor Linklaters: “De energiemarkt was de afgelopen jaren volop in beweging en ook wij waren daar als adviseurs bij betrokken. Deze specifieke deal heeft een lange geschiedenis en het speelveld veranderde continu. De lokale Eindhovense energiemaatschappij, NRE, is door de aandeelhouders langer geleden ter verkoop aangeboden aan het Spaanse Endesa. Door een wetswijziging waren niet-overheden die een meerderheidsbelang in netbedrijven hadden echter niet meer gewenst. Later kwam daar de discussie over splitsing van leverings- en netbedrijven overheen. Er is toen besloten het leveringsdeel van NRE in 2005 aan E.on te verkopen en een minderheid van de netbeheerders is verkocht aan Macquarie. Die transactie moest uiteindelijk worden teruggedraaid omdat de regelgeving wederom veranderde en aandelen in netbeheerders alleen door overheidslichamen kunnen worden gehouden.
Daarna hebben de nieuwe directie en raad van commissarissen eerst het bedrijf op orde gebracht – onder meer door naar buiten te treden onder één naam, Endinet. Vanwege de solvabiliteitseisen die begin vorig jaar zijn uitgekristalliseerd, zou een flinke som geld gestort moeten worden door de aandeelhouders. Uiteindelijk heeft men besloten tot de verkoop, in een akkoord dat op hoofdlijnen gesloten is met Alliander. Dat bedrijf kwam als beste kandidaat uit de bus, onder meer omdat het de grootste speler was. De volgende stap is overleg tussen de vele betrokken partijen, zoals de vakbonden, de NMa, de minister van Economische Zaken en alle verschillende aandeelhouders. De juridische structuur is gebruikelijk: een 100% verkoop van aandelen. Complicerende factoren in dit soort deals, waarbij een hoop partijen betrokken zijn, moet je eerder zoeken in de ingewikkelde communicatie en de politieke belangen die meespelen – er staan bijvoorbeeld gemeentelijke verkiezingen voor de deur. Er wordt nog hard gewerkt aan de verdere uitwerking van de transactie, die een belangrijke stap in de Nederlandse markt betekent. Toch zijn alle betrokkenen blij dat er nu duidelijkheid lijkt te zijn.”