Gerechtshof zoekt tijdloos gedicht, maximaal 60 woorden

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is op zoek naar een gedicht dat kan worden gebruikt als afscheidscadeau voor medewerkers. In de hoop een geschikt gedicht te vinden heeft het hof een wedstrijd uitgeschreven.

Delen:

Depositphotos_130074774_S-poezie-e465ab70
foto: Depositphotos

Een tijdloos gedicht moet het zijn, dat aansprekend is voor alle medewerkers van het hof. “We hebben ter inspiratie wel wat informatie over het hof en wat we hier doen meegegeven, maar mensen zijn helemaal vrij. Wat wel een harde eis is, is dat het niet langer dan zestig woorden mag zijn. Anders is het moeilijk om in te lijsten”, vertelt raadsheer Corinne Koopman. Zij maakt deel uit van de kunstcommissie van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Dure pennen

Toen de nieuwbakken commissie vorig jaar aan de slag ging, kreeg ze van het bestuur naast het inventariseren van de in de verschillende gebouwen aanwezige kunst nog een opdracht mee: het bedenken van een origineel cadeau voor scheidende raadsheren en hofmedewerkers. Tot nu toe zijn de afscheidscadeaus “in de categorie pennen”, aldus Koopman. “Wel dure pennen hoor, maar er zijn wel originelere dingen te verzinnen.”

Aanvankelijk dacht de commissie aan een kunstobject, tot iemand opperde om iets met taal te doen. “Daar hebben we tenslotte in ons werk dagelijks mee te maken. Zo ontstond het idee van een gedicht. Dat kun je in een bijzondere lijst doen of ergens op laten graveren, zodat het er leuk uit ziet.”

Niet zo maar rijmelarij

Maar hoe kom je aan een geschikt gedicht? De commissie besloot er een wedstrijd van te maken. Afgezien van de lengte en het feit dat het geschreven moet zijn (dus geen geluidskunst) zijn er geen eisen. Het staat iedereen vrij om mee te doen, behalve medewerkers van het hof Arnhem-Leeuwarden en hun familieleden. “Dat zou niet zuiver zijn.”

Via social media werd ruchtbaarheid aan de wedstrijd gegeven. Inmiddels is al een aantal inzendingen binnen. Koopman: “Ik heb stiekem even gekeken, er zitten mooie dingen bij. Bundelwaardig. Het is niet zo maar rijmelarij, de gedichten die toe nu toe binnen zijn, zijn duidelijk geschreven door mensen die dat meer doen.”

Jury

De gedichten zullen worden beoordeeld door een jury van twee raadsheren en voorzitter Peter Henk Steenhuis. Hij is redacteur bij Trouw en heeft veel over poëzie geschreven. De dichter van het winnende gedicht ontvangt 500 euro, in ruil daarvoor krijgt het hof het recht om het gedicht 250 keer te reproduceren.

Koopman: “Inzenden kan nog tot en met 30 november, naar dichtwedstrijd.arnhem-leeuwarden@rechtspraak.nl. We hopen dat er nog veel meer goede gedichten binnenkomen, dan kunnen we er een bundeltje van maken. Dat is ook leuk voor degenen die niet hebben gewonnen.”

Klik hier voor meer informatie over de dichtwedstrijd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven