Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden schrijft uitspraak in jij-vorm

Opmerkelijk: in een hogerberoepzaak over een gesloten uithuisplaatsing spreekt het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden de jeugdige om wie het gaat rechtstreeks in de jij-vorm aan.

Delen:

Depositphotos_253323558_S-trieste jongere-c4ca4e3e
foto: Depositphotos

“Je was verbaal en fysiek agressief, brutaal, respectloos en bepalend naar andere mensen, had (een) mes(sen) op zak en dacht er over/dreigde om daarmee iemand neer te steken. De veiligheid van mensen om jou heen kwam in gevaar. Je ging al anderhalf jaar niet meer naar school. Je weigerde mee te werken met je behandeling en je liep regelmatig weg”, schrijft het hof om uit te leggen waarom het, net als de kinderrechter, gesloten uithuisplaatsing noodzakelijk vindt.
Een paar alinea’s eerder hebben de raadsheren aangegeven de jij-vorm te gebruiken en speciaal in heldere taal te schrijven omdat ze graag willen dat de jeugdige (geboren in 2008) de uitleg goed begrijpt.

Positieve lijn

Nadat is beschreven dat het inmiddels beter met de jongen gaat, wordt de machtiging voor de gesloten plaatsing door het hof wel bekort. Het ‘jij-deel’ van de uitspraak eindigt met: “Het hof hoopt en vertrouwt erop dat jij de positieve lijn zult vasthouden, zoals je dat zelf ook wilt. Het hof hoopt dat jij goed begrijpt dat jouw eigen gedrag bepalend is in de vervolgstappen die genomen kunnen worden.”

Kindvriendelijke brief

Met het opnemen van deze kindvriendelijke uitleg ín de uitspraak, gaat het hof Arnhem-Leeuwarden een stap verder dan een familierechter van de rechtbank Overijssel. Die hechtte afgelopen najaar een brief aan een beschikking om een minderjarige uitleg te geven over een beslissing over het ouderlijk gezag.

Niet overtuigd

De door rechter Joyce Lie (Judge Joyce) op LinkedIn gedeelde uitspraak van het hof levert vooral positieve reacties op. Al zijn er ook kritische kanttekeningen. “Als je de uitspraak volledig leest: dit is duidelijk geen klare taal. Zou mij niet verbazen als ‘de verzoeker’ na punt 4 al is afgehaakt met lezen”, aldus bedrijfsjurist Toon Spaninks. Advocaat Paul Mazel (Dillinger) schrijft: “Ik ben niet overtuigd. De jongen krijgt niet wat hij wil, hij verliest. Zou de jij- of u-vorm dan veel uitmaken? (…).”
Rudolf van Binsbergen (Wille Donker Advocaten) vindt dat het hof hulde voor deze uitspraak verdient, maar de zinsnede ‘had (een) mes(sen) op zak’ “is dan wel weer jammer”.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven