Gianni El-Wanni (Raad van State) over de juiste lotto-uitslagen

Delen:

(foto: Lambert de Jong)

Gianni El-Wanni (28) werkt sinds oktober 2018 als jurist in de Ruimtelijke-ordeningskamer van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Wanneer heb je besloten dat je jurist wilde worden?
Tijdens mijn mbo-studie mediamanagement besefte ik dat ik eigenlijk iets heel anders wilde: jurist worden. Taal en schrijven waren altijd al mijn sterkste punten en ik vond destijds de rechtsstaat, grondrechten, politiek, strafrecht en contractenrecht al heel interessant. Ik voelde de drang om mij hierin te verdiepen en mijn kennis in te zetten voor mens en maatschappij in algemene zin. Daarop besloot ik de hbo-studie rechten te volgen. Een van mijn beste beslissingen ooit! Via een excellentieprogramma ben ik op de universiteit terechtgekomen, waar ik de masters strafrecht en privaatrecht heb gevolgd.

Heb je hier tijdens je studie rekening mee gehouden?
​Ja, door vooral de vakken te volgen die mij interesseren en niet zozeer vanwege het toekomstperspectief. Mijn interesse is breed, dus qua vakkenkeuze heb ik het ook vrij breed gehouden: naast het verplichte curriculum van de masterstudies strafrecht en privaatrecht, volgde ik ook enkele bestuursrechtelijke vakken. Ik vind ook dat studenten zich breed moeten oriënteren, voordat zij zich in de praktijk specialiseren. Daarom heb ik bewust eerst stage gelopen bij een advocatenkantoor met een algemene praktijk. Na een succesvolle stage ben ik daar drie jaar blijven hangen als studerend juridisch medewerker. Vervolgens heb ik ervaring opgedaan bij enkele grote, internationale advocatenkantoren en ook bij de Raad van State. Daarnaast heb ik een aantal nevenactiviteiten verricht. Vanwege de ervaring in verschillende soorten organisaties en functies heb ik ook een goed beeld gekregen van de mogelijkheden als jurist. Door te leren on-the-job en het lezen van vakliteratuur en jurisprudentie in mijn vrije tijd, specialiseer ik mij nu in het ruimtelijk bestuursrecht.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
​Het hele proces vanaf de analyse en voorbereiding van mijn eerste dossiers, de eerste zitting en raadkamer, tot aan het openbaar maken van de eerste uitspraak. Vooral de eerste zitting was toch een spannend moment. Zittingsdagen zijn vaak lang en volledige focus is vereist. Daarnaast vond in mijn eerste maand het afscheidsfeest van de voormalig vice-president Piet Hein Donner plaats, wat een fantastisch leuk feest was!

Wat zou je anders doen als je in een tijdmachine kon springen naar vier jaar geleden?
​Helaas moet ik daarop met een cliché antwoorden: qua studie had ik exact dezelfde keuzes gemaakt. Natuurlijk kon ik mijn vakkenpakket specifiek afstemmen op het ruimtelijk bestuursrecht, maar ik ben tevreden over de route die ik heb bewandeld. Waarschijnlijk had ik wel de nodige lotto-uitslagen van vier jaar geleden correct ingevuld.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Over vijf jaar zie ik mezelf als zelfstandig werkend jurist bij de Afdeling bestuursrechtspraak die complexe rechtsvragen analyseert en beantwoordt, fungeert als juridische vraagbaak, richtinggevende uitspraken schrijft en een bijdrage levert aan de ontwikkeling van (jonge) collega’s en de organisatie van de Raad van State in brede zin.

Wat maakt de Raad van State zo leuk als werkgever?
​Via een bedrijvendag, In-Housedag en een stage ben ik bij de Raad van State terechtgekomen. Vrijdag 3 mei is er ook weer een In-Housedag, dus ik adviseer rechtenstudenten die nu hun master volgen vooral om zelf een kijkje te nemen bij de Raad! Ik merkte bij mijn verschillende kennismakingen steeds de warmte van de mensen. Collegialiteit is, denk ik, wel kenmerkend voor deze organisatie. Dat merkte ik met name aan de manier waarop ik werd ontvangen en aan de bereidheid van collega’s om elkaar te helpen. Daarnaast werken de juristen hier op het scherpst van de snede. Dat wordt ook wel verwacht bij de hoogste algemene bestuursrechter van het land. Dat geldt naar mijn idee vooral in de Ruimtelijke-ordeningskamer, waar partijen in eerste en enige aanleg procederen. Ook worden startende juristen intensief begeleid door ervaren juristen. Dit alles maakt dat de Raad een uitstekende juridische opleiding biedt voor startende juristen. De juridische diepgang maakt het werk voor mij ook erg leuk en uitdagend. Tot slot is er naast het werk ook genoeg te doen: de personeelsvereniging organiseert veel activiteiten, zoals sportdagen, borrels, diners, kookworkshops, bierproeverijen en het jaarlijkse kerstfeest.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven