Nader onderzoek naar verliefde hoofdofficieren

Delen:

Foto: Pixabay

De glaasjes wijn, het flirten, het hand in hand lopen, de gezamenlijke hotelovernachtingen – dit alles begint voor voormalig hoofdofficieren Van Nimwegen en Bloos een serieus hoofdpijndossier te worden. Het College van procureurs-generaal gaat een oriënterend feitenonderzoek uitvoeren naar mogelijk strafbaar handelen door hen beiden. Ook worden ze ontslagen.

De commissie-Fokkens deed eerder onderzoek naar de verstoorde verhoudingen binnen het Openbaar Ministerie. Eén verhouding was pikanter: die tussen Marc van Nimwegen, dan lid van het College van PG en later hoofdofficier van het parket Rotterdam, en Marianne Bloos, toen plaatsvervangend hoofdofficier bij het Functioneel Parket. Dat de interne verhoudingen verstoord zijn geraakt had veel, zo niet alles, te maken met de liefdesrelatie tussen Van Nimwegen en Bloos.

Hun relatie staat uitvoerig beschreven in hoofdstuk 4 van het rapport-Fokkens, dat later (eind juni 2019) werd vrijgegeven – het rapport-Fokkens verscheen eind april. Fokkens onderzocht of de relatie had moeten worden gemeld omdat deze ‘verder ging dan binnen professionele verhoudingen gebruikelijk is’. Bovendien was er een risico (of de schijn) van ‘onzuivere elementen in de besluitvorming’. Ook bekeek Fokkens of de relatie heeft geleid tot belangenverstrengeling of onterechte bevooroordeling. Zo werd Bloos ten tijde van hun relatie gepromoveerd tot hoofdofficier bij het Functioneel Parket – het was juist Van Nimwegen die als PG het FP in zijn portefeuille had.

Al vanaf 2011 waren er geruchten dat de twee iets met elkaar zouden hebben. Zo kwamen ze, meldt een betrokkene, eind 2012 dolverliefd terug van een zakenreis naar Thailand: hij noemde de relatie ‘plakkerig en ongezond’. Een voormalig PG-lid vertelde tegen Fokkens dat duidelijk was dat er ‘een chemie’ was tussen de twee. In Den Haag zijn ze meerdere keren gezien terwijl ze hand in hand liepen. Weer een ander had ze op een Thais dakterras zien genieten van wijn, ‘op een wijze die niet past bij een normale zakelijke relatie tussen collega’s’. Er zijn meerdere getuigen die hebben gezien dat ze vaker in eenzelfde hotelkamer hebben overnacht, bij verschillende conferenties en bijeenkomsten. Zo sliepen ze in Thailand niet apart in het door het OM geboekte conferentiehotel, maar samen in een ander hotel.

Veel feiten zijn dus al bekend. Desondanks komt er een ‘oriënterend feitenonderzoek’, dat wordt verricht door de Rijksrecherche, onder leiding van een officier van justitie van het Landelijk Parket. Het onderzoek richt zich voor beiden op het gebruik van door het OM aangeboden en betaalde diensten zoals het gebruik van een dienstauto met chauffeur, het maken van afspraken in hotels en restaurants en het om- en bijboeken van een terugvlucht en hotelovernachting tijdens een conferentie in 2012 in Bangkok. Ook wordt onderzocht of en in hoeverre de voormalig hoofdofficier van Rotterdam, in zijn toenmalige functie van procureur-generaal, de uitkomst van een aanbesteding inhoudelijk heeft beïnvloed.

Uit het onderzoek zal moeten blijken of er mogelijk sprake is geweest van het plegen van strafbare feiten. Afhankelijk van de uitkomst zal worden beoordeeld of een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld. Hoe lang het oriënterend feitenonderzoek zal duren is nog niet bekend. Het OM benadrukt dat de twee betrokkenen op dit moment geen verdachten zijn.

Tegelijkertijd heeft het College van procureurs-generaal het voornemen om het dienstverband met de voormalig hoofdofficieren. Beiden zijn daarvan op de hoogte gesteld. Van Nimwegen was al geschorst, Bloos is – voor zover bekend – met buitengewoon verlof.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven