De 403-verklaring is onderdeel van het zogeheten ‘groepsregime’. Dit is een wettelijke voorziening die het mogelijk maakt dat een afhankelijke groepsmaatschappij niet een eigen jaarrekening hoeft te publiceren. Hoewel de wettelijke regeling er op het eerste oog eenvoudig uitziet, roept de regeling in de praktijk veel vragen op. Naast het theoretisch kader van de regeling, komen ook vooral de vragen die in de praktijk spelen ten aanzien de hoofdelijkheid, de terugwerkende kracht en de beëindiging van de voorziening in deze cursus aan de orde.
Na afloop van deze cursus:
- kunt u de achtergrond en strekking van het 403-regime omschrijven;
- kunt u de plaats van de regeling in het vermogensrecht duiden;
- kunt u de materiële reikwijdte van de regeling omschrijven;
- kunt u de regels met betrekking tot de temporele reikwijdte toepassen;
- kunt u de regels voor beëindiging van de voorziening benoemen en toepassen.
De auteur:
prof. mr. S.M. Bartman (hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Leiden)
Steef Bartman is al ruim 25 jaar actief als advocaat op het gebied van ondernemingsrecht. Na als partner en of counsel verbonden te zijn geweest aan enkele grote kantoren is hij onlangs zijn eigen kantoor gestart onder naam: Bartman Company Law. Hij adviseert ondernemers, aandeelhouders, bestuurders en faillissementscuratoren en staat hen bij in onder meer aansprakelijkheidskwesties, medezeggenschapsgeschillen, enquêteprocedures en bij vraagstukken van herstructurering. Ook ondersteunt hij onderzoekscommissies in de publieke en semipublieke sector. Daarnaast treedt hij regelmatig op als arbiter voor het Nederlands Arbitrage Instituut.
Steef Bartman is behalve advocaat ook sinds 2003 hoogleraar Ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden, alsmede oprichter en hoofdredacteur van het Engelstalige tijdschrift European Company Law. Hij staat bekend als autoriteit op het gebied van het concernrecht en doorbraak van aansprakelijkheid. Het door hem mede geschreven studieboek Van het concern wordt veel gebruikt voor zowel studie als in de praktijk. Steef is een veelgevraagd commentator bij rechterlijke uitspraken op zijn gebied en schrijft annotaties voor JOR, Ondernemingsrecht en Ars Aequi.
Gratis online proefcursus
Nascholen waar en wanneer het u uitkomt? Het kan met PO-Online. U kunt nu gratis een online proefcursus van PO-Online uitproberen. Bovendien levert deze cursus u ook nog eens 2 PO-punten op. Zo kunt u op een makkelijke manier ervaren of online nascholen bij u past.
U kunt kiezen uit één van onderstaande cursussen:
- De 403-verklaring – mr. S.M. Bartman
- De strafzaak: zo bepaalt u een goede strategie – G. Spong
- Huwelijkse voorwaarden en verrekenbedingen – T.M. Subelack
- Ontwikkelingen Arbeidsrecht 2019 – mr. dr. A.R. Houweling, mr. dr. P. Kruit
- Recente rechtspraak Huurrecht 2019-I – E.P.W. Korevaar
Waarom nascholen bij PO-Online?
- Onbeperkt PO-punten halen
- Meer dan 260 onderwerpen
- Altijd en overal toegang tot relevante informatie
- Vooraanstaande docenten
- Vakinhoudelijk en actueel
Wilt u kennismaken met online nascholen, vraag dan hier de cursus aan.
Benieuwd naar de gratis cursus of wilt u meer informatie?
Tel: 030 – 26 44 100
E-mail: info@po-online.nl
Website: www.po-online.nl