Henk Naves: pijnlijk dat rechter onvoldoende bescherming bood in toeslagenaffaire

Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, gaat in zijn nieuwjaarstoespraak in op de toeslagenaffaire. Ook vraagt hij de politiek om forse investeringen in de Rechtspraak. Naves zou er graag minstens tweehonderd rechters bij willen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Henk Naves
Henk Naves (foto: Rechtspraak)

De Rechtspraak kreeg er half december flink van langs van de Parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag. “De bestuursrechtspraak heeft zijn belangrijke functie van (rechts)bescherming van individuele burgers veronachtzaamd”, zo valt in het rapport Ongekend onrecht te lezen.
Nadat eerder Bart Jan van Ettekoven, voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, al op de affaire reageerde en een intern onderzoek aankondigde, gaat nu ook Naves erop in. “De toeslagenaffaire laat zien hoe belangrijk het is dat de rechter de rechtzoekende ziet staan, en zoekt naar een rechtvaardige oplossing voor het individuele geval. Het doet pijn om te constateren dat de rechtspraak onvoldoende in staat bleek de gevraagde rechtsbescherming te bieden. Ongekend onrecht dwingt ook ons tot serieuze reflectie.”

Politiek opportunisme

Naves heeft het in zijn toespraak verder over het afgelopen coronajaar, over het belang van de toegang tot de rechter en de openbaarheid van rechtspraak. Ook roept hij politieke partijen op de “rechtsstaat niet lichtzinnig ter discussie te stellen. De rechtsstaat is niet gebaat bij politiek opportunisme. Rechtspraak kun je niet uitruilen aan de formatietafel.”
Hij vraagt het volgende kabinet zorg te dragen voor een stabiele, robuuste begroting voor de Rechtspraak en breekt een lans voor forse investeringen. Naves zou graag minstens 200 extra rechters willen, maar ook geld voor digitalisering en innovatie, zodat de Rechtspraak met de tijd kan meegaan. “Dan kunnen we Nederland rechtspraak van hoog niveau blijven bieden.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top