Het belang van zomerbanden

Delen:

Zomerbanden zijn afgestemd op het gebruik bij buitentemperaturen die boven het vriespunt liggen. Het profiel van dit soort banden is ten opzichte van winterbanden vaak minder complex – ze zijn voorzien van minder groeven. Toch beschikken de meeste zomerbanden over 3-4 lengtegroeven, waarmee een minimale kans op aquaplaning wordt gerealiseerd. Net als bij winterbanden kan er sprake zijn van een richtingsgebonden of niet-richtingsgebonden, symmetrisch of asymmetrisch patroon in het bandenprofiel. Bij het vervangen of aanbrengen van banden op andere velgen moet u deze specifieke aspecten in aanmerking nemen.

Omdat deze banden uit een hardere rubbersamenstelling bestaan, leidt dit tot een snelle uitharding bij lagere temperaturen. Bij temperaturen boven nul zorgt een zomerband voor een optimale tractie.

Maar omdat ze in de winter geen veilige remwerking en hanteerbaarheid op een droog wegdek (ook als er geen ijs of sneeuwlaag op ligt) kunnen realiseren, mag er ‘s winters niet mee gereden worden.

Hierin onderscheiden zomerbanden zich:

  1. Als gevolg van een gelijkmatiger patroon, waarbij de rolweerstand geringer is, verhogen ze de efficiëntie van het brandstofverbruik.
  2. Deze banden zijn zodanig geconstrueerd en samengesteld dat ze een optimale remwerking op droog of nat asfalt realiseren.
  3. Met zomerbanden krijgt u comfort en topprestaties.

Veel fabrikanten van autobanden maken eveneens gebruik van producten die bedoeld zijn voor sportief rijden of voor circuit-racen.

Het profiel van een dergelijke band heeft een redelijk weinig profiel en minder groeven in het loopvlak zodat er een maximaal raakvlak met het wegdek wordt verkregen. Voor deze banden kan een Y-snelheidsaanduiding worden gebruikt, waarbij kan worden gereden met snelheden tot 300 km/u.

De producten die afgestemd zijn op terreinwagens en SUV’s vertegenwoordigen een andere klasse zomerbanden. Typisch voor dit type banden is de verhoogde belastbaarheid, waardoor er niet alleen op verharde wegen, maar ook op onverharde en modderige wegen kan worden gereden. De terreinbanden bezitten een in elkaar grijpend profiel, dat de duurzaamheid en de grip op een ruwe ondergrond ten goede komt.

Wie voor zomerbanden kiest, geeft bij een grotere binnendiameter vaak de voorkeur aan minder hoge profielen. Hierdoor worden zowel de wendbaarheid als de snelheidskenmerken vergroot. Banden voor een auto vind je in de online winkel Auto-onderdelen24.nl

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven