Support services

Het delen van streamingdiensten is risicovol

We leven in een wereld waar streamingdiensten niet meer uit weg te denken zijn. Waar het begon met het uploaden van je eigen content op video sites, zijn er nog diverse grote streamingdiensten die de grootste films en series tegen betaling aanbieden. Het enige probleem is dat er tegenwoordig een grote verdeeldheid is tussen de verscheidene diensten. Hierdoor zijn mensen soms genoodzaakt om meerdere abonnementen af te sluiten om te kijken wat ze mooi vinden. Dit is natuurlijk een dure aangelegenheid en daardoor merk je steeds vaker dat mensen abonnementen gaan delen. Dat scheelt kosten en je kunt vaak meerdere profielen aanmaken op een account. Ideaal, zou je denken. Echter zijn er een aantal problemen die je kunt ondervinden.

Internationaal recht

Meestal delen mensen hun profielen binnen een gezin of familie. Daarbij is het risico laag. Echter zijn er heel veel mensen die via het internet accounts delen met mensen die ze helemaal niet kennen. Het grote risico hiervan is dat je jezelf in gevaarlijk internationaal rechtelijk terrein. De meeste internationale streamingdiensten hebben namelijk per land andere voorwaarden en daardoor ook andere content online staan. Dit heeft te maken met de contracten die zin afgesloten met de rechthebbende van de content. Als jij als Nederlander vervolgens inlogt op het account van een Amerikaan en naar je profiel gaat, is er een kans dat je content tegenkomt die je helemaal niet mag kijken in jouw gebied. Hierdoor overtreed je het internationale copyright, wat een zeer streng bewaakt recht is. Als je dit overtreedt kan een streamingdienst je aanklagen of beboeten. Ook kan het zijn dat het account wordt afgesloten en hier zal de eigenaar niet blij mee zijn.

Nationaal recht en voorwaarden overschrijding

Er zijn een aantal nationale streamingdiensten die enkel in de BeNeLux te verkrijgen zijn. In die gevallen is het nationaal- en Europees Recht van toepassing. Als je hierbij met meerdere mensen op een account zit, bestaat er een kans dat je de voorwaarden van het bedrijf overschrijft en hier kun je nationaal een vrij hoge boete voor krijgen of voor worden aangeklaagd. Daarom is het verstandig om dit niet te doen. Het is beter om gebruik te maken van een eigen account en gewoon een kleinere hoeveelheid diensten af te nemen.

Ook kan het zijn dat je internet trager wordt wanneer je de streamingdiensten deelt met anderen. Daardoor kun je snel je snelheid verliezen en dit kan problematisch zijn voor je ervaring. Daarom kies je voor alles in 1 en goedkoop internet dat goed aansluit bij jouw online gedrag.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

Webmeester

Webmeester

Recente vacatures

Recente vacatures