Hidde Kleijn (Kennedy Van der Laan): van snoeiharde techno tot Rammstein

Hidde Kleijn is in april gestart als juridisch medewerker op de sectie Commercial & International Trade van Kennedy Van der Laan. Deze week wordt hij beëdigd als advocaat. Als Starter van de week neemt hij je mee in zijn keuze voor Kennedy Van der Laan als werkgever en zijn start als advocaat gedurende de intelligente lockdown. 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Hoe ben jij bij Kennedy Van der Laan terecht gekomen?
Na het afronden van mijn master ben ik na gaan denken over wat voor type kantoor ik eigenlijk zocht. Met enkele stages en werkstudentschappen als bagage kwam ik tot de conclusie dat ik, vanwege de opleidingsmogelijkheden, het soort cliënten, de inhoud van de zaken en de gezelligheid, het liefst bij een groter kantoor zou willen werken. Een groter kantoor dat bij voorkeur in het mooie Amsterdam zou staan. Tegelijkertijd sprak de Zuidas me niet enorm aan. Kennedy Van der Laan was voor mij dan ook een logische keuze.
Van het kantoor had ik door een inhousedag en verhalen van anderen al een positieve indruk. Daarom besloot ik mij aan te melden voor de Oriënterende Lunch, om mijn beeld zo te kunnen checken en meer te horen over de mogelijkheden. Een week later zat ik aan tafel voor het eerste sollicitatiegesprek.

Jouw onboarding zal er vast anders uit hebben gezien in deze corona-tijd. Hoe ben je ontvangen op kantoor en hoe heb jij jouw werkzaamheden eigen gemaakt?
Dat klopt. Normaal gesproken zou ik samen met andere starters een introductiedag en de nodige trainingen hebben gevolgd op kantoor. Een proces dat nu vooral digitaal heeft plaatsgevonden. Voorafgaand aan mijn eerste dag kon ik het kantoor alvast online leren kennen via een onboardingsplatform bestaande uit enkele blogs, video’s en een online museumtour. Mijn eerste dag begon met een Skypegesprek met de sectie, waarna de trainingen digitaal of een-op-een werden gegeven. Verder kan ik met vragen altijd terecht bij collega’s.

Hoe blijven jullie met elkaar in contact op kantoor?
Binnen onze sectie starten we de dag met een gezamenlijke call. Daarin geef je een korte update over je vakinhoudelijke bezigheden en vertel je hoe het met je gaat. Daarnaast delen we filmpjes over onze thuiswerkavonturen en is er een wekelijks digitaal koffiemomentje.
Vanuit kantoor worden er ook de nodige dingen ondernomen. De Barcommissie organiseerde laatst bijvoorbeeld een leuke ‘Publess-Pubquiz’. Wekelijks worden we via een webcast op de hoogte gehouden van het kantoornieuws, zien we de thuiswerkomgeving van kantoorgenoten en worden we bijgepraat over bijzondere zaken. Maar het hoogtepunt is zeker weten de digitale VrijMiBo. In plaats van Zoomen met honderd man (of juist alleen de sectie), draait elke week een andere kantoorgenoot een dj-set die wordt gelivestreamd. Ik heb inmiddels alles al voorbij horen komen: van snoeiharde techno tot Rammstein en van hiphop tot oldschool house.

Je werkt op de afdeling Commercial & International Trade. Waar ben je dagelijks mee bezig en waarom heb je voor deze sectie gekozen?
Wij houden ons met name bezig met commerciële contracten en commerciële geschillen. Dat maakt de praktijk behoorlijk divers. Het ene moment ben je bezig met het opstellen van of adviseren over een agentuurovereenkomst, het andere moment met een procedure over een mislukte samenwerking of een vraagstuk rondom bestuurdersaansprakelijkheid. Die diversiteit sprak me aan. Daarnaast had ik een fijne klik met mijn gesprekspartners in de sollicitatieprocedure.

Hoe zou jij de sfeer binnen Kennedy Van der Laan omschrijven? Merk je bijvoorbeeld veel onderlinge concurrentie?
Tot nu toe ervaar ik de sfeer als heel gemoedelijk en valt me op dat iedereen heel enthousiast en ondernemend is. Van onderlinge concurrentie heb ik nog niets gemerkt, wat denk ik ook te maken heeft met het feit dat het geen beleid is om tien stagiaires aan te nemen waarvan er uiteindelijk drie medewerker kunnen worden. Maar de sfeer zoals die normaal gesproken op een vol kantoor is heb ik helaas nog niet kunnen ervaren.

Hoe heb jij de overstap naar het werkende leven ervaren?
Het was niet bepaald een typische overstap. In plaats van de – heel cliché – reis van twee maanden en een begin op een druk kantoor vol nieuwe gezichten, werd het een voortijdig afgebroken reisje van twee weken en een vervroegde start op een vrijwel leeg kantoor. Het is een vreemde tijd en het is heel jammer om niet echt de kans te hebben om een groot deel van je collega’s echt te leren kennen. Maar ik ben vooral ontzettend blij dat ik ondanks de onzekerheid die de coronacrisis heeft veroorzaakt gewoon kon beginnen met werken, en zelfs eerder dan gepland. Dat ik inmiddels weer voorzichtig de mogelijkheid heb om op kantoor te werken en dus niet de hele week in dezelfde omgeving zit is op dit moment bovendien een ware luxe.

Welke vaardigheden zijn naar jouw mening onmisbaar voor een advocaat?
Ik denk dat creativiteit enorm helpt, niet alleen bij het ontwikkelen van de juiste argumenten in een procedure, maar ook bij het zoeken naar alternatieve oplossingen die een procedure kunnen voorkomen. Daarom is het werk ook leuk. Dat vereist volgens mij dat je problemen vanuit verschillende invalshoeken kunt benaderen en dat je niet alleen in staat bent om regels op te dreunen, maar vooral ook om de achterliggende gedachte en de onderlinge samenhang te begrijpen.

Heb jij nog tips die je aan studenten mee wilt geven?
Doe vooral mee aan extracurriculaire activiteiten als pleitwedstrijden en masterclasses. Ik heb zelf bijvoorbeeld heel veel gehad aan deelname aan een internationale moot court. Destijds vond ik dat best wel spannend en dacht ik dat dat eigenlijk niets voor mij zou zijn. Terugkijkend ben ik enorm blij dat ik het wel gedaan heb; ik heb er enorm veel van geleerd en het opent de nodige deuren. Als ik niet aan zulke dingen had meegedaan, zou ik nu waarschijnlijk niet bij Kennedy Van der Laan hebben gewerkt. Mocht je dus twijfelen of je je voor die moot court aan moet melden: gewoon doen.

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top