Hoe kies ik het juiste tuinhout?

Met tuinhout kun je de mooiste dingen maken voor in je tuin.

Delen:

Hoe kies ik het juiste tuinhout

Wil je graag aan de slag met tuinhout planken en palen? Dan is het handig om van te voren goed na te denken welk hout je wilt gebruiken. We geven je graag tips voor het kiezen van het juiste tuinhout. Wil je advies? Dan kun je ook altijd langsgaan bij Vandentop tuinhout specialist in Barneveld. De medewerkers weten alles van tuinhout en kunnen je precies vertellen welk hout geschikt is voor jouw tuinproject.

Duurzaamheid

Een belangrijk verschil tussen de verschillende soorten tuinhout is de duurzaamheid. Het is goed om van te voren na te denken hoe lang je wilt genieten van je tuinproject. Wil je gewoon graag een leuke en voordelige schutting neerzetten? Of wil je een mooie houten vlonder aanleggen aan het water waar je heel lang mee doet? De ene houtsoort gaat van nature langer mee dan de andere. Maar je kunt de levensduur vaak ook verlengen door het hout te behandelen met een beits of verf. Dit kost wel tijd, dus is het goed om van tevoren te bedenken of je tijd wilt investeren in onderhoud.

Welke houtsoorten zijn er?

De meest gekozen tuinhoutsoorten zijn zachthout en hardhout. Met zachthout wordt meestal naaldhout bedoeld, zoals vuren en grenen. Deze houtsoorten zijn van nature niet duurzaam, maar worden vaak aangeboden als geïmpregneerd hout. Door de impregnatie zijn ze beter bestand tegen vocht en hebben ze toch een redelijke levensduur van zo’n 10 tot 15 jaar. Hardhout is donkerder van kleur en is van nature beter bestand tegen vocht. De gemiddelde levensduur is 15 tot 20 jaar, maar kan ook langer zijn. Het prijskaartje is daardoor ook hoger dan dat van geïmpregneerd hout.

Een andere harde houtsoort die de laatste tijd in opkomst is, is eikenhout. De levensduur is vergelijkbaar met die van tropisch hardhout, maar eiken heeft wel een totaal andere uitstraling. Het scheurt en wordt door weersinvloeden zilvergrijs van kleur. Daardoor is het populair bij mensen die houden van een landelijke uitstraling. Bovendien betekenen de scheuren niet dat eiken van slechte kwaliteit is, eikenhout staat juist bekend als zeer sterk constructiehout en wordt daarom ook vaak gebruikt voor veranda’s en overkappingen.

Composiet

Wil je wel graag een mooie schutting in je tuin maken, maar geen tijd kwijt zijn aan onderhoud? Dan is er ook nog een alternatief voor tuinhout: namelijk composiet. Dit is een combinatie van houtvezel en kunststofvezel. Hierdoor heeft het een natuurlijke uitstraling, maar onderhoud is niet nodig. Twijfel je? Dat hoeft geen probleem te zijn, want composiet planken bijvoorbeeld zijn ook verkrijgbaar met een houtnerf waardoor het bijna niet te onderscheiden is van echt hout.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven