First come, first serve principe
Het registeren van een domeinnaam werkt met een principe wat ‘first come, first serve’ wordt genoemd. Dit klinkt misschien heel lastig, maar is stiekem ontzettend makkelijk te begrijpen aangezien het heel logisch is. De eerste die een specifieke domeinnaam registreert, zal direct ook de rechtmatige eigenaar van de domeinnaam zijn. Het zou dus zeker kunnen dat er domeinnamen bestaan die precies hetzelfde zijn, maar alleen verschillen qua extensie. Bovendien zullen deze domeinnamen diverse eigenaren hebben. Dit mag gewoon. Bovendien hoeft dit elkaar niet in de weg te zitten, wat ook juridisch gezien niet het geval is.
Gebruik niet zomaar een merk
Er is hierbij wel één grote maar. Je mag namelijk niet zomaar een merk verwerken in een domeinnaam. Dit komt doordat je namelijk niet de indruk hiermee mag wekken dat je de eigenaar bent van het merk, maar ook mag je niet het gevoel geven dat je een officiële dealer van dat specifieke merk bent als dit helemaal niet het geval is. Dit is juridisch dus echt ten strengste verboden. Met andere woorden, dit houdt niet in dat een merk van een ander bedrijf helemaal nooit in een domeinnaam voor mag komen. Wel betekent het dat het niet de verkeerde indruk mag wekken.
En de handelsnaam dan?
Een handelsnaam beschermt puur de naam van een onderneming. Of zo’n handelsnaam een probleem oplevert in de domeinnaam hangt ervan af. Hierbij moet namelijk gekeken worden naar de vraag of de handelsnaam in de domeinnaam ook echt als handelsnaam wordt gebruikt. Meestal zal er niets aan de hand zijn. Dit is bijvoorbeeld ook zeker het geval als de handelsnaam van een ander gebruikt wordt in een domeinnaam van een particuliere hobbysite dat niet commercieel actief is. Dit mag dus normaal gesproken gewoon. Een handelsnaam is qua jurisdictie dus wat losser bij het gebruiken in een domeinnaam dan een merk.
Dit artikel is aangeboden door 24webvertising.