Plannen
Het belangrijkste bij het zorgen van de juiste medewerkers op de juiste plek is het zorgen van een goede planning. Hier komt veel bij kijken, maar bij een workforcemanagementtool zit vaak een planningstool die veel werk uit handen kan nemen.
Hoeveel personeel moet er ingezet worden?
Met een goede planningstool wordt er een prognose gemaakt op basis van historische gegevens hoeveel budget er voor personeel is. Op basis hiervan kan er bepaald worden hoeveel uren er gewerkt moeten worden door personeel. Met al deze gegevens kan er uiteindelijk ook een besparing gerealiseerd worden op personeelskosten.
Creëer overzicht met een rooster
Op basis van de prognose kan er een compleet overzicht gecreëerd worden van de medewerkers die werken per periode. Hierin kan ook staan welke taken er uitgevoerd moeten worden. In het rooster kan er rekening worden gehouden met (overwerk)toeslagen, beschikbaarheid en wordt er een controle uitgevoerd op CAO’s en wetten, zoals Arbeidstijdenwet en Wet Arbeidsmarkt in Balans.
Uitvoering van planning
Uiteindelijk moet de planning uitgevoerd worden. Personeel moet aan de slag kunnen en taken moeten uitgevoerd worden. Dit kan dagelijks geregistreerd worden in de planningstool. Dit kan handmatig, maar het kan ook met een kloksysteem. Hierdoor krijg je inzicht in de uitvoering en de planning en kunnen de kosten en productiviteit in kaart gebracht worden.
Afronding
Na de realisatie van de week kan er een uitbetaling plaatsvinden op basis van alle verkregen informatie. Denk hierbij aan de gewerkte uren, CAO en toeslagen.
Met een goede workforcemanagementtool kun je er dus voor zorgen dat je het juiste personeel op de juiste plek en het juiste moment hebt. Hierdoor hoef jij geen ingewikkelde berekeningen te maken, maar kun je je gewoon focussen op je kerntaken. En doordat je veel informatie verzamelt, kun je uiteindelijk het plannen van je personeel optimaliseren. Een win-win situatie dus!