Hoge boetes voor webshops die nepkortingen gebruiken

De Autoriteit Consument & Markt heeft voor ruim 600.000 euro boetes opgelegd aan vijf webshops voor het gebruik van nepkortingen. Het is de eerste keer dat de nieuwe regels worden gehandhaafd.

Delen:

beeld: Depositphotos

De regels voor nepkortingen gelden sinds 1 januari 2023 en moeten voorkomen dat consumenten worden misleid over het prijsvoordeel. Het uitgangspunt is dat korting alleen mag worden gegeven op de laagste prijs waarvoor het product werd aangeboden in de dertig dagen voorafgaand aan die korting. Op die manier moet onder meer worden tegengegaan dat de prijs eerst wordt verhoogd om daarna een kunstmatig hoge korting te tonen. Dit probleem doet zich vaak voor bij ‘van’/’voor’-prijzen maar de regels gelden ook bij andere kortingen, zoals percentages. 

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hebben vijf webshops deze regels overtreden. Zo presenteerde een bedrijf een product ‘van’ 699 euro ‘voor’ 629 euro, terwijl dit product vier dagen eerder nog 539 euro kostte.  Een ander bedrijf misleidde consumenten door de ‘van-prijs’ van een product kunstmatig te verhogen. Eerst werd het product aangeboden ‘van’ € 149,99 ‘voor’ € 99,99, maar de volgende dag ‘van’ € 199,99 ‘voor’ € 99,99. Bij weer een ander geval bleef de ‘van’ prijs gelijk (op 199 euro), maar werd een hogere ‘voor’ prijs gerekend (104 in plaats van 99 euro). De consument kreeg dus geen korting, maar moest juist 5 euro meer betalen.

Handhaving door de ACM lag in de lijn der verwachting. De ACM kondigde namelijk eerder al aan webshops te monitoren om naleving van de nieuwe regels te controleren. Uit de boetebesluiten blijkt dat de toezichthouder de prijzen van verschillende producten inderdaad maandenlang heeft vastgelegd. 

De beboete bedrijven zijn actief in uiteenlopende sectoren: van kleding (G-star en Tommy Hilfiger) tot woninginrichting (JYSK en Leen Bakker) en de website Koopjedeal.nl. Zij kregen boetes opgelegd die in hoogte variëren van 105.000 tot ruim 160.000 euro. Bij het bepalen van de boetehoogte is door de ACM meegewogen of de foutieve ‘van-prijzen’ tijdens de onderzochte periode daadwerkelijk als verkoopprijs zijn gehanteerd en niet kunstmatig zijn opgehoogd. Ook de duur van de overtreding en het verschil tussen de foutieve ‘van-prijs’ en de correcte ‘van-prijs’ is meegewogen.

De boetes zitten aan de lage kant van de toepasselijke boetebandbreedte die loopt tot 600.000 euro. De ACM neemt als boeteverlagende omstandigheid in aanmerking dat dit de eerste keer is dat zij boetes oplegt en dat de norm ten tijde van het onderzoek nog relatief kort in werking was. Daarnaast kregen drie overtreders tien procent korting op de boete omdat zij meewerkten aan vereenvoudigde afdoening, waarbij de overtreding is erkend en beterschap beloofd. 

Uit de berichtgeving van de ACM blijkt dat nog meer bedrijven de regels hebben overtreden, maar dat alleen de vijf met de meeste overtredingen zijn beboet. Met de andere onderzochte bedrijven zullen waarschuwingsgesprekken worden gevoerd. De ACM kondigt aan onderzoek te blijven doen naar duidelijke prijzen en eerlijke kortingen. Webshops zijn dus gewaarschuwd.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven