Dat vertelt Broekhuizen in een interview op de site van de Universiteit van Amsterdam. Broekhuizen, partner bij Kennedy Van der Laan, is per 1 januari benoemd als bijzonder hoogleraar bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA.
Toezicht
Een van de onderwerpen waar Broekhuizen in wil duiken is de regulering van de advocatuur. Hij noemt daarbij de hervorming van het toezicht op de advocatuur, zoals het plan van voormalig minister voor Rechtsbescherming Weerwind om een nieuwe toezichthouder op te richten. Broekhuizen vindt het goed dat er beter toezicht komt: “Het is een nu een versnipperd stelsel dat opnieuw doordacht moet worden.” Maar de oprichting van een centrale toezichthouder betekent wel dat opnieuw moet worden nagedacht over de rol van lokale dekens in het systeem. “Het is ook belangrijk dat de dekens en toezichthouders lokaal ingebed zijn, en dat ze herkenbaar en bereikbaar zijn voor lokale partners, zoals rechtbanken.”
In zijn per 1 januari opgegeven functie als bestuurder van de Nederlandse Orde van Advocaten hield Broekhuizen zich ook met het toezichtdossier bezig.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Een ander onderwerp waarmee Broekhuizen zich wil gaan bezighouden is de maatschappelijke verantwoordelijkheid van advocaten. “Moeten ze bijvoorbeeld in gesprek met cliënten die milieuverontreinigende activiteiten uitvoeren? De advocatuur ligt onder een vergrootglas. Er is denkwerk nodig over de institutionele structuur van de advocatuur én over de kernwaarden van het beroep.”
Herziening gedragsregels
De kernwaarden kunnen in het gedrang door de invloed van AI op de advocatuur; Broekhuizen zegt in het interview dat hij hoopt samen met UvA-collega’s met ideeën te komen over hoe AI een plaats kan krijgen in de rechtspraktijk. Daarnaast wil hij de komende jaren een bijdrage leveren aan het denken over de herziening van de gedragsregels voor de advocatuur; die zullen door de NOvA opnieuw worden bekeken.