Hout als milieuvriendelijk alternatief voor andere bouwmaterialen: juridische overwegingen

Hout is tot in de verre geschiedenis altijd een belangrijk materiaal geweest voor de mens. Dat is het tegenwoordig nog steeds. Niet alleen vanwege de sterkte, het lichte gewicht en de bewerkbaarheid van hout, maar ook vanwege de milieuvriendelijke eigenschappen ervan. Hout is namelijk zeer milieuvriendelijk vergeleken met de meeste andere bouwmaterialen. In dit artikel ontdek je drie milieuvriendelijke eigenschappen van hout en gaan we het hebben over de juridische overwegingen van het bouwen met hout.

Delen:

Een hernieuwbare grondstof, herbruikbaar en biologisch afbreekbaar

Hout is een hernieuwbare grondstof. Dat wil zeggen dat het niet uitgeput kan raken. Hout blijft namelijk constant groeien onder natuurlijke omstandigheden. Voorbeelden van andere hernieuwbare grondstoffen zijn wol en katoen. Eén van de meest gebruikte houtsoorten is douglas hout. Deze houtsoort is afkomstig van de douglasspar. Dat is een boom die tot wel 100 meter hoog kan worden en dus behoorlijk veel hout produceert. Douglas hout wordt vaak gebruikt voor de productie van douglas planken.

Daarnaast is hout ook zeer goed te hergebruiken. Zo kun je een houten vloer bijvoorbeeld omtoveren tot een houten meubelstuk. Uiteraard kun je er ook altijd voor kiezen om hout te hergebruiken als brandstof. Het is dan wel van belang om de juiste houtsoort te kiezen. Zo brandt eikenhout bijvoorbeeld zeer goed en douglashout juist niet.

Naast dat hout goed herbruikbaar is, is het ook volledig biologisch afbreekbaar. Dat wil zeggen dat het volledig kan worden afgebroken door bacteriën en schimmels. Dus ook wanneer je douglashout niet wil hergebruiken, kun je het altijd nog zonder milieuschade laten afbreken door de natuur.

Juridische overwegingen

Voordat je met hout gaat bouwen, zijn er nog een aantal juridische overwegingen om over na te denken. Zo is het bij houten huizen vaak niet mogelijk om er een hypotheek voor af te sluiten. Dat komt doordat het sneller vlam kan vatten dan reguliere huizen. Daarnaast heb je bij de bouw van een houten huis ook gewoon een bouwvergunning nodig. Wat dat betreft heeft het dus geen voordelen ten opzichte van een regulier huis.

Hout is altijd al een belangrijk materiaal geweest voor de mens. Tegenwoordig is dat het nog steeds. Dat komt onder andere door de milieuvriendelijke eigenschappen van hout. Zo is het hernieuwbaar, herbruikbaar en volledig biologisch afbreekbaar. Toch zijn er een aantal juridische overwegingen om over na te denken alvorens je gaat beginnen met houtbouw.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven