Dagelijks werk Openbaar Ministerie ernstig bemoeilijkt door ICT-problemen

Aanhoudende problemen op het gebied van ICT zorgen binnen het OM structureel voor onbereikbare dossiers en e-mails, zo meldt NRC. De problemen zouden zo groot zijn dat het dagelijks werk soms ‘ernstig bemoeilijkt’ wordt. In een reactie geeft het OM te kennen dat er hard gewerkt wordt aan oplossingen.

Delen:

Foto: Depositphotos

In de publicatie van NRC komen verschillende medewerkers van het OM aan het woord over de problematiek, dit naar aanleiding van een bericht op het intranet van het OM. Zij vertellen steeds vaker geen e-mails te kunnen ontvangen, versturen of inzien. Ook zijn digitale dossiers in toenemende mate onbeschikbaar. Bovendien is het regelmatig onmogelijk om handtekeningen te plaatsen onder gerechtelijke bevelen, zoals verlengingen van taps, bevelen om infiltranten in te zetten en vorderingen tot gedwongen opname van mensen met psychiatrische problemen.

Over de problematiek vertelt een officier van justitie: “Op strafzittingen staan we als officieren van justitie te improviseren omdat we tijdens de behandeling van de strafzaak vaak onze eigen stukken niet kunnen consulteren.” Een collega-officier vult aan dat communiceren met advocaten soms ‘erg lastig’ is. “Want je kunt niet openen wat ze sturen.”

Taskforce

Binnen het OM is inmiddels een speciale taskforce opgezet om de problemen het hoofd te bieden, zo valt te lezen op het intranet. Deze taskforce staat onder leiding van de hoofdofficieren van justitie van Amsterdam en het Functioneel Parket.

In het bewuste intranetbericht staat onder meer dat “er al langere tijd sprake is van problematiek in de performance van de kantoorautomatisering bij het OM”. Zo wordt onder meer erkend dat de e-mailvoorziening binnen het OM momenteel “significant slechter draait dan enige tijd geleden”.

Werkdruk

De problemen op het gebied van ICT voeren de werkdruk binnen het OM op dit moment meer op, zo wordt verder betoogd in het bericht op het intranet. De toch al forse achterstanden in te behandelen zaken lopen door alle verstoringen alleen maar hoger op.

Men schrijft daarover: “Vanuit OM-onderdelen is aangegeven dat er zorgen zijn over het effect van deze ICT-verstoringen op de werkdruk van collega’s. Daarnaast raakt de problematiek de haalbaarheid van de ambities als het gaat om versnelling van doorlooptijden en terugdringen van voorraden.”

Oplossing

Een concrete oplossing voor de huidige problematiek lijkt evenwel nog niet in zicht. Een woordvoerder van het OM geeft aan dat er met man en macht aan vernieuwing en vervanging van software en hardware wordt gewerkt. “Maar,” zo voegt de woordvoerder direct toe, “dit is complex. We hebben meer tijd nodig om de oorzaak van de storing te onderzoeken. We zijn met meerdere leveranciers in contact om de oorzaak vast te stellen.”

Digitalisering

Het nieuws over de ICT-problemen bij het OM komt na een periode waarin de Rechtspraak juist bekend maakte dat er voortaan bij meer rechtbanken en in meer soorten zaken digitaal geprocedeerd kan worden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven