‘Ik wist dat ik er alles aan zou doen om die prijs in de wacht te slepen’

Delen:

Starter van de week is Hugo Wolterink. Hugo heeft vorige week de ‘Prof. mr. N.J.P. Giltay Veth Scriptieprijs 2019’ van de Vereniging voor Sport en Recht gewonnen. Hij zou en moest die prijs winnen, en probeerde daarom zo veel mogelijk over het onderwerp van zijn scriptie te weten te komen.

Afgelopen zomer rondde Hugo Wolterink zijn studie aan de Universiteit Utrecht af. Nu is hij juridisch medewerker bij Van Benthem & Keulen.

Gefeliciteerd met deze prijs! Waar bestaat de prijs uit?
Dankjewel! Ik ben er ontzettend blij mee. Aan de scriptieprijs is een geldbedrag verbonden van 1000 euro. Bovendien ontvangt de winnaar een oorkonde en een litho.

Waar gaat je scriptie over?
Mijn scriptie gaat over de invoering van salary caps in het Europese voetbal. In de Amerikaanse sporten wordt daar al veel gebruik van gemaakt. Salary caps, een per club gemaximeerd bedrag dat kan worden uitgegeven aan salarissen, zorgen voor een meer competitieve balans in een sportcompetitie. Er bestaan allerlei soorten salary caps, variërend van heel strenge caps die zorgen dat alle clubs hetzelfde bedrag mogen uitgeven aan salarissen, tot luxury taxes die een soort boete opleggen aan clubs die boven een bepaald bedrag aan spelerssalarissen uitgeven. Die boete wordt dan vervolgens verdeeld onder de clubs die zich wél aan de salary cap houden.

Zo’n salary cap kan nuttig zijn voor de Europese voetbalcompetities omdat, door de steeds verder uiteenlopende financiële verschillen tussen clubs, de wedstrijden minder spannend worden. Ik heb daarom de verschillende varianten van salary caps onderzocht en getoetst aan het Europese recht omtrent vrij verkeer van werknemers en omtrent mededinging.

Hoe ging het proces van het maken van je scriptie?
Toen ik in 2017 tijdens mijn bachelor stageliep bij CMS, mocht ik als sportliefhebber toevallig de jaarvergadering van de Vereniging voor Sport en Recht bijwonen. Toen ik hoorde dat daar een scriptieprijs werd uitgereikt aan de beste sportrechtelijke scriptie, wist ik dat ik er alles aan zou doen om die met mijn masterscriptie in de wacht te slepen. Ik heb, gewoon via LinkedIn en openbare mailadressen contact opgenomen met hoogleraren, sportrechtadvocaten en voetbalbestuurders om zo veel mogelijk te weten te komen over het onderwerp.

Wat is je het meest opgevallen tijdens het schrijven van je scriptie?
Ik denk het feit dat het veel minder moeite kost om veel tijd te steken in een onderwerp dat je interesseert. Ik heb er ongemerkt ontzettend veel uren ingestoken, maar door mijn interesse in het onderwerp en het contact met de benaderde experts was dat eigenlijk geen probleem. Wat me bovendien opviel is dat eigenlijk iedereen – ook volstrekt onbekenden – het leuk vond om even een uurtje te praten over het onderwerp. Sommige mensen kon ik bellen en bij anderen werd ik uitgenodigd op de koffie. Heel leuk!

Je bent nu werkzaam in een hele andere tak van sport: insolventierecht. Wat is er zo leuk aan insolventierecht?
Het insolventierecht is leuk omdat het een heel breed, praktisch en afwisselend rechtsgebied is. Ik ben bezig in heel verschillende faillissementen: van een failliete schilder tot de MC IJsselmeerziekenhuizen. Elk faillissement is anders en vergt andere juridische kennis: van arbeidsrecht tot gezondheidsrecht. Het pragmatisch handelen dat daarbij komt kijken spreekt mij aan.

Had Van Benthem & Keulen, waar je nu werkt, al door dat jouw scriptie een potentiële winnaar was, en wilden ze je daarom ‘hebben’?
Vóór het scriptietraject ben ik al met Van Benthem & Keulen meegegaan naar Parijs voor de zogeheten Meesterdagen voor studenten. Dat beviel van beide kanten zo goed dat ik toen al ben ingegaan op een aanbod om Van Benthem & Keulen te versterken.

Ligt de wereld nu aan je voeten? Wat zijn je toekomstplannen?
Voorlopig zit ik helemaal op mijn plek bij Van Benthem & Keulen! In januari word ik beëdigd als advocaat en in maart begin ik aan de opleiding. Ik denk dat ik me hier heel goed kan ontwikkelen en ik hoop hier straks te werken als advocaat-medewerker. Niettemin lijkt het me interessant om me in de toekomst weer bezig te gaan houden met het sportrecht in de sportwereld!

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

 

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven