Ilse Berends (Van Benthem & Keulen) over goede work-life balance

Delen:

Ilse Berends

Ilse Berends (24) werkt sinds oktober 2018 als juridisch medewerker bij Van Benthem & Keulen op de sectie Corporate / M&A. Zij is aan de Rijksuniversiteit Groningen in 2018 afgestudeerd op arbeidsrecht en ondernemingsrecht. In maart 2019 zal zij starten met de beroepsopleiding.

Wanneer heb je besloten dat je advocaat wilde worden?
Dit wist ik eigenlijk al in de eerste klas van de middelbare school. Ik las toen een roman over een ondernemingsrechtadvocate en daar werd ik zo enthousiast van, dat ik me vervolgens ben gaan verdiepen in de rechtenstudie en de advocatuur. Vanaf dat moment was het voor mij al duidelijk dat ik rechten wilde gaan studeren en vervolgens advocaat wilde worden.

Heb je in je studie hier rekening mee gehouden?
Jazeker. Ik heb tijdens mijn studie veel gesproken met advocaten over hun werkzaamheden. Daarnaast heb ik stage gelopen bij verschillende advocatenkantoren, op de juridische afdeling binnen een bedrijf en binnen de rechterlijke macht. Gelukkig werd mijn enthousiasme voor de advocatuur door de verschillende stages alleen maar groter en toen wist ik helemaal zeker dat ik advocaat wilde worden.

Hoe heb je je georiënteerd op de arbeidsmarkt?
Ik heb door het lopen van de verschillende stages, mijn werk als student-medewerker bij een advocatenkantoor en de verschillende gesprekken met advocaten veel verschillende kantoren gezien en daardoor een goed beeld gekregen van het type kantoren dat er is. Daarnaast heb ik op de Bedrijven- en Instellingendag in Groningen, waarop veel verschillende advocatenkantoren aanwezig zijn, met diverse kantoren gesproken. Ik ben er toen achter gekomen dat een kantoor met veel jonge mensen, verschillende specialisaties en een goede work-life balance het beste bij mij past. Op basis daarvan ben ik verder gaan kijken.

Hoe heb je je cv tijdens je studie verder opgebouwd?
Wat ik vooral belangrijk vond tijdens mijn studie is om niet alleen bezig te zijn met studeren, maar om ook andere dingen te doen. Ik ben actief geworden bij mijn studentenvereniging door het doen van verschillende commissies. Daarnaast heb ik een tussenjaar genomen tussen mijn bachelor en mijn master om ervaring op te doen in de praktijk. In mijn tussenjaar heb ik stage gelopen bij Lexence, Dirkzwager en Siemens. Tijdens mijn master heb ik gewerkt bij de Haan Advocaten & Notarissen in Groningen, nog een stage gelopen als griffier bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en heb ik deelgenomen aan een masterclass van HVG Law waarin een overnamezaak werd ‘nagespeeld’. Naast het opbouwen van mijn cv heb ik hierdoor ook vooral erg veel geleerd.

Waarom heb je voor Van Benthem & Keulen gekozen?
De sfeer bij Van Benthem & Keulen is heel prettig en gemoedelijk, waardoor ik me er vanaf het eerste moment thuis voelde. Je maakt hier echt onderdeel uit van een hecht team. Bovendien word je meteen vanaf het eerste moment overal bij betrokken, zowel bij de (grote) zaken als bij de verschillende sociale activiteiten.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
Ik vind het lastig om een leukste ervaring te noemen, want ik heb de afgelopen tijd ontzettend veel leuke dingen mogen doen en heel veel geleerd. Wat mij wel echt een kick gaf, is dat ik een advocaat in mijn eerste week heb geholpen met het schrijven van een pleitnota in een kort geding en hem vervolgens de door mij geschreven tekst hoorde oplezen tijdens de zitting. Dan voel je je toch wel een beetje trots als beginner.

En valt er ook iets tegen?
Tot nu toe nog niet. Het werk is ontzettend leuk en interessant en ik ga elke dag met plezier naar kantoor. Het enige waar ik aan moest wennen is dat je al je sociale activiteiten en alles wat je nog moet doen en regelen ineens ’s avonds en in het weekend moet doen omdat je fulltime werkt. De vrije tijd zoals ik die in mijn studententijd had, is er niet meer.

Wat is jouw gouden tip aan ambitieuze studenten?
Probeer je niet alleen te focussen op goede cijfers, maar zorg dat je ook een kijkje neemt in de praktijk. Door het lopen van stages en het kijken bij verschillende kantoren krijg je een goed beeld van de praktijk en leer je ook nog eens ontzettend veel. Vergeet daarnaast niet te genieten van je studententijd, want voordat je het weet is het alweer voorbij!

Wat zou je anders doen als je in een tijdmachine kon springen naar vier jaar geleden?
Alles wat ik heb gedaan heeft ertoe geleid dat ik nu doe wat ik leuk vind bij een kantoor waar ik echt op mijn plek zit en het naar mijn zin heb. Het enige waarvan ik het nu jammer vind dat ik het niet heb gedaan, is een tijd studeren in het buitenland.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Ik hoop dat ik over vijf jaar veel geleerd heb, een enthousiaste en gedreven advocaat ben en (nog steeds) met veel plezier werk bij Van Benthem & Keulen!

Wat maakt jouw kantoor anders dan de andere kantoren in jouw optiek?
Bij Van Benthem & Keulen kan je jezelf zijn en is er alle ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Het is een heel persoonlijk en sociaal kantoor waar iedereen erg toegankelijk is. Bovendien is er naast het werk ook genoeg tijd voor ontspanning en worden er veel activiteiten georganiseerd. Dat maakt het extra leuk!

Weet jij ook iemand die Starter van de week zou kunnen zijn? Mail dan naar: starter@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven