Ilse van Ast over haar kinderkookschool

Mr. van de week Ilse van Ast is initiatiefnemer en bestuurslid van de recent gestarte kinderkookschool ‘Fikks’ in Friesland. Van Ast is sinds 2015 advocaat bij Bosma | van Ast Vastgoedadvocaten in Heerenveen, waar ze zich bezighoudt met vastgoed-, bouw- en huurrecht.

Delen:

Ilse van Ast (Bosma Van Ast vastgoedadvocaten)
Ilse van Ast (Bosma | Van Ast vastgoedadvocaten)

Een advocaat die een kookschool voor kinderen start: dat klinkt bijzonder. U bent met ‘Fikks’ begonnen, omdat ..
Allereerst omdat ik koken ontzettend leuk, lekker en gezellig vind. Daarnaast ben ik betrokken bij een aantal maatschappelijke initiatieven en weet ik dat het niet voor iedereen is weggelegd om goede en gezonde voeding te eten. Met name voor kinderen waarbij de ouders het niet breed hebben is goede en gezonde voeding vaak geen prioriteit. Dat leidt tot onder andere overgewicht, met alle gevolgen van dien. Overigens geldt dat niet alleen voor kinderen uit minder welvarende gezinnen. Veel kinderen weten naar mijn idee onvoldoende over gezonde voeding, bijvoorbeeld waar het vandaan komt. Onderdeel van de kookschool is dan ook dat kinderen uitstapjes maken naar bijvoorbeeld een boer, om te kijken waar de melk vandaan komt of sc Heerenveen om meer te weten over wat een topsporter eet. Daarnaast zorgt eten voor verbinding tussen mensen. Ook het sociale aspect van eten is erg belangrijk. Wie vindt het niet gezellig om een avond met vrienden te tafelen? Dat is gezelliger dan je eten naar binnen schuiven voor de tv.

 Wat houdt uw werk voor de kinderkookschool in?
Met mijn ideeën ben ik naar Jongeren op gezond gewicht (JOGG) van de gemeente Heerenveen gestapt en heb ik gevraagd of er behoefte is aan een kinderkookschool waarbij kinderen op een speelse manier leren over gezonde voeding en hoe je een gezonde maaltijd kunt bereiden, waarbij ook het sociale aspect van koken en samen eten naar voren wordt gebracht. De gemeente was meteen enthousiast. Vervolgens heb ik nog een aantal partijen gevonden die zich hebben aangesloten. Inmiddels hebben we genoeg funding om een pilot van een jaar te draaien. De reacties zijn tot nu toe erg positief, dus ik hoop dat ik – inmiddels met twee andere bestuursleden – genoeg middelen kan genereren om de kookschool voor langere tijd te laten draaien, zodat zoveel mogelijk kinderen onze kookseries kunnen volgen. 

Wat hoopt u met de kookschool te bereiken?
Met behulp van de kookseries die wij geven hopen we kinderen op een leuke en toegankelijke manier meer te leren over gezonde voeding en hoe je dat zelf en vooral samen kunt ‘fikksen’. Als kinderen opgroeien met een gezonde leefstijl wordt dit voor hen de normaalste zaak van de wereld en zullen zij hier een leven lang profijt van hebben.

U bent ook advocaat. Welke ‘ingrediënten’ maken uw werk bij uitstek interessant voor u?
Het beroep als advocaat geeft mij intellectuele uitdaging. Ik vind het leuk na te denken over complexe vraagstukken. Daarnaast houd ik van het contact met cliënten. Mijn compagnon en ik werken voornamelijk voor woningcorporaties. Dat zijn dynamische organisaties. Hun wereld is altijd in beweging. Dat brengt veel diversiteit in de vraagstukken waar zij tegenaan lopen en waarbij wij juridische ondersteuning bieden. Mijn werk brengt mij ook een zeker netwerk. Dit zet ik niet alleen in voor ons kantoor, maar ook voor maatschappelijke organisaties. Het geeft mij voldoening als ik partijen met elkaar kan verbinden, om gezamenlijk tot mooie dingen te komen. En mijn werk geeft mij veel vrijheid, wat maakt dat ik mijn werk, mijn maatschappelijke activiteiten en mijn gezin goed met elkaar kan combineren.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Na een aantal jaren in loondienst te hebben gewerkt, het beginnen van een eigen kantoor. Voortaan zelf de koers uitzetten om nog gemotiveerder mijn werk te kunnen doen.

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
Dat ons kantoor op dit moment – samen met een groot digitaal bureau – een gebruiksvriendelijk, digitaal, intuïtief platform realiseert waarin juridische processen van woningcorporaties volledig zijn geoptimaliseerd en gedigitaliseerd.

Voor welke beroemdheid zou u wel eens willen koken en wat zou u maken?
Ik zou wel eens een hapje willen eten met Jamie Oliver. Ik denk alleen dat ik dan niet degene ben die kookt. Ik hoop dat er dan een lekkere Italiaanse maaltijd op het menu staat.

Benieuwd naar de studententijd van Ilse van Ast? Kijk dan hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven