Anouk Dekkers-de Jong is advocate bij OJW Advocaten. Met ruim 15 jaar ervaring in de praktijk geldt Anouk als een doortastende en betrokken advocate met een vergaande specialisatie in het personen- & familierecht alsmede ook het erfrecht. Ook is Anouk al negen jaar mediator en wordt zij regelmatig door Rechtbanken benoemd in uiteenlopende dossiers. “Mediation is steeds meer in opkomst en het is een ‘mooie’ manier om uit elkaar te gaan” aldus Anouk.
Wat is uw achtergrond?
Ik heb Nederlands recht gestudeerd aan de Tilburg University (destijds KUB). Vervolgens ben ik in de advocatuur terecht gekomen. Niet zozeer omdat ik advocaat wilde worden, maar omdat iedereen zei dat als je dat een paar jaar gedaan hebt je alle kanten op kan. Ik heb een aantal jaar als advocaat in West-Brabant gewerkt, maar uiteindelijk gekozen om dichter bij huis te gaan werken. Dus ben ik overgestapt naar OJW advocaten waar ik sinds 1 september 2013 werkzaam ben.
Waarom de keuze voor specialisatie in het personen- en familierecht?
Bij het advocatenkantoor waar ik ging werken was behoefte aan een specialist in het personen- en familierecht. Ik deed in het begin ook andere zaken zoals strafrecht, maar tijdens de werkzaamheden merkte ik dat het personen- en familierecht mij het meeste lag. Het contact met mensen an sich vind ik leuk. Je komt erachter hoe mensen zijn, wat ze doen en hoe de dynamiek binnen relaties is. Ik heb zelfs nog even getwijfeld om een studie psychologie te gaan volgen.
Als specialist moet je een compleet pakket kunnen aanbieden, hier hoort ook zeker mediation bij. Ik ben nu ongeveer negen jaar mediator. Voor iedere cliënt die gaat scheiden moet je het juiste pakket kunnen aanbieden. Mediation is steeds meer in opkomst en het is een ‘mooie’ manier om uit elkaar te gaan. Zeker omdat je steeds meer betrokken vaders hebt. Vroeger bleven moeders thuis bij de kinderen en was de vader aan het werk. Na een scheiding gingen de kinderen dan automatisch naar moeder en zag vader ze vervolgens een keer per twee weken. Maar dit is de afgelopen jaren gekenterd, waardoor ouders nu veel intensiever met elkaar contact moeten hebben. Mediation zorgt ervoor dat ouders ‘on speaking terms’ blijven en dat er meer gedetailleerde afspraken gemaakt kunnen worden.
Wat is uw rol binnen het bedrijf?
Binnen OJW Advocaten ben ik in principe de personen- en familierecht specialist. Doordat ik van een vrij groot kantoor naar een klein kantoor met zeven advocaten ben gegaan, ben ik iemand die zich graag overal mee bemoeit. Als er nieuw beleid gemaakt moet worden en er wordt input gevraagd dan geef ik graag mijn mening.
Wat is uw kracht en de kracht van het kantoor?
Ik denk dat ik heel duidelijk ben en mensen dingen goed kan uitleggen. De éne cliënt heeft soms wat meer verstand van zaken dan de ander. Duidelijk en goed informeren is dan erg belangrijk. Je kan wel met mensen mee praten, maar soms is iets niet juridisch haalbaar. Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn en je moet zaken niet verbloemen. Dat is mijn kracht. Ook kan ik snel schakelen.
De kracht van ons kantoor is dat we veel 1 op 1 contact hebben met de cliënt en goed bereikbaar zijn. Bij grotere kantoren is het persoonlijk contact toch vaak een stuk minder. Ook hebben we veel ervaring, zo ben ik zelf 16 jaar werkzaam als advocaat en drie van mijn collega’s nog langer. Als regionaal kantoor zijn we ook maatschappelijk betrokken. We doen veel culturele dingen in de buurt en sponsoren bijvoorbeeld de voetbalclub in Goirle.
Op welke doelgroep richt u zich?
Op particulieren en ondernemers. Echtscheidingen van ondernemers zijn vaak extra omvangrijk en complex. Een beginnend advocaat brandt hier liever niet zijn vingers aan, het is een vak apart.
Ik vind mediation de juiste manier om uit elkaar te gaan en die ‘promoot’ ik ook, dus ik richt mij met name op mensen die kiezen voor mediation. Natuurlijk kun je mensen die hier geen vertrouwen in hebben daar niet in ‘duwen’. Dat is natuurlijk prima. Die kunnen ook bij mij terecht als advocaat.
Wat zijn relevante marktontwikkelingen?
Veel in het nieuws zijn de vechtscheidingen. Mensen gaan tegenwoordig vaak óf in goed overleg óf met een heel tranendal uit elkaar. Er zit niet veel meer tussenin. Daar hebben wij helaas geen invloed op. Je ziet dat de crisis een nadelig effect heeft op hoe mensen met elkaar omgaan in een echtscheiding. De waarde van het huis is vaak negatief en de goede wil is dan weg. Dat maakt het lastiger. Mediation is dan juist een goede oplossing, met name voor de kinderen.
Ook probeert iedereen tegenwoordig een graantje mee te pikken in de markt. Het vak mediator is nu een vrij beroep, de gemiddelde burger kan zichzelf mediator noemen. Af en toe is het dan lastig dat je je moet onderscheiden omdat mensen zichzelf mediator noemen maar niet hetzelfde kunnen bieden. Cliënten krijgen dan soms minder (financiële) informatie en veel minder juiste informatie. Er moet aandacht en tijd aan een scheidingsprocedure worden besteed, anders kan men er jaren ellende van hebben.
Wij spelen hier op in door duidelijk te maken dat wij het traject van a tot z doen, inclusief het indienen van de stukken bij de Rechtbank waarvoor het inschakelen van een advocaat nu eenmaal verplicht is. Bovendien hebben wij de ervaring.
Heeft u tips voor de doelgroep?
- Streven naar mediation. Er bestaat een misvatting dat als je een procedure aangaat je het maximale resultaat behaalt. Op sommige vlakken behaal je winst maar op andere niet. Mediation leidt tot mooie oplossingen en is een stuk goedkoper doordat je de kosten deelt.
- Goedkoop is duurkoop. Mijn ervaring is dat hoe goedkoper mediators zijn hoe minder mediation/juridische achtergrond ze hebben. Je moet op je hoede zijn.
- Haastige spoed is zelden goed. Mensen komen bij je en willen nog liever gisteren dan vandaag gescheiden zijn. Ze plannen vaak een jaar vooraf de bruiloft, maar de echtscheiding moet bij voorkeur binnen een week geregeld zijn. Dat moet je niet willen, je moet weloverwogen beslissingen nemen en dat kan niet snel. Neem er de tijd voor.