Marieke Harmsen (38) is advocaat bij Boonk Van Leeuwen Advocaten. Zij is een van de eerste Rotterdamse advocaten die ook cassatiezaken bij de Hoge Raad mag behandelen. Door haar specialisatie in het vervoer- en verzekeringsrecht betreedt zij een hele nieuwe markt.
Waarom heeft u de keuze gemaakt om cassatiezaken te gaan behandelen?
Sinds twee jaar mogen alle Nederlandse advocaten ook cassaties doen. Men hoeft niet meer naar een algemeen gespecialiseerde Haagse advocaat. Er zijn echter wel een aantal eisen waar je als cassatieadvocaat aan moet voldoen. Je moet het examen civiele cassatieadvocatuur afronden en als advocaat bij de Hoge Raad op het tableau ingeschreven staan. Ook moet je voldoen aan de ‘vlieguren eis’. Zo moet je een minimum aantal cassatiezaken behandelen om je ervaring op peil te houden. Sinds februari 2014 sta ik ingeschreven als cassatieadvocaat. In het verleden dacht ik ook al regelmatig op de achtergrond mee in cassatiezaken die door ons werden uitbesteed en nu kan ik de behandeling daarvan zelf doen.
Wat maakt u een cassatieadvocaat?
Het is een specialisatie waar je bepaalde eigenschappen voor moet bezitten. Je moet sowieso een goede kennis hebben van het materiële recht en je moet boven de stof kunnen staan. Ook een sterk analytisch vermogen is van belang. Regelmatig moeten dikke procesdossiers worden doorgenomen en voor iedere rechtsvraag moet je diep in de stof duiken. Ik denk dat je snel moet kunnen zien waar de kern van het probleem zit in een zaak en kijken of je daar iets mee kunt. Mijn kracht ligt meer in de schriftelijke kant van het procederen. Ik ben graag bezig met de analytische kant van het recht en het schrijven van processtukken. Dat past ook in mijn keuze om cassaties te gaan doen. Het is een andere manier om tegen een zaak aan te kijken. Abstracter en meer geconcentreerd op het recht en de toepassing daarvan, ook los van de concrete omstandigheden van het geval.
Kunt u iets vertellen over ontwikkelingen in de markt op het gebied van cassatie?
Er zijn nog geen cassatieadvocaten die het vervoerrecht als specialisatie hebben. Iemand is dan veel tijd kwijt aan het bestuderen van de stof. Dit maakt het kostbaar. Wij denken een gat in de markt te hebben ontdekt door zelf cassaties te gaan doen, zowel in ‘eigen’ zaken behandeld door ons kantoor als in zaken die ons van ‘buiten’ worden aangeboden. Met als bijzonderheid ten opzichte van andere kantoren dat wij ook deskundigheid in huis hebben op het gebied van het vervoerrecht en verzekeringsrecht. Advocaten die normaal gesproken naar reguliere cassatieadvocaten gaan kunnen nu ook bij ons terecht. Vanwege deze specifieke kennis is er minder tijd nodig voor studie en hierdoor kunnen wij de advisering en eventuele procesvoering voor een aantrekkelijk commercieel tarief aanbieden.
Wat is uw achtergrond?
Eind 2000 ben ik afgestudeerd in het Nederlands recht aan de Universiteit Leiden. Ik heb de afstudeerrichting bedrijfsrecht gedaan met als keuzevak bank- en effectenrecht. In de specialisatiefase van mijn studie ging mijn interesse uit naar het handel- en verzekeringsrecht. In 2001 ben ik begonnen bij Boonk Van Leeuwen Advocaten, mijn eerste werkgever na afronding van mijn studie. Ik heb doelgericht bij Boonk Van Leeuwen Advocaten gesolliciteerd omdat zij zich met name op (internationale) handel en vervoer richten. Het kantoor sprak mij direct aan door de kleinschaligheid en de korte lijnen, die informele sfeer ligt mij. In 2004 heb ik de Grotius specialisatieopleiding vervoerrecht gedaan en in 2013 heb ik de opleiding Specialisatie en Permanente Educatie Civiele Cassatieadvocatuur afgerond.
Wat is uw rol binnen Boonk Van Leeuwen Advocaten?
Ik behandel zowel vervoersrechtelijke zaken (onder andere diefstallen en transportschades) als zaken op de andere rechtsgebieden waar wij als kantoor werkzaam in zijn, steeds met de nadruk op litigation. Binnen Boonk Van Leeuwen Advocaten gaan de verzekeringsrechtelijke zaken meestal naar mij toe en ik behandel ook veel hoger beroep zaken. Daarnaast doe ik nu dus ook cassatiezaken, onder andere op het zeer specialistisch rechtsgebied haven-, handel- en verzekeringsrecht. En adviseer ik bij het voeren van procedures met het oog op een eventueel toekomstig cassatieberoep. Het theoretische aspect van procederen ligt mij en binnen het kantoor functioneer ik als ‘vraag maar raak-persoon’. Mensen komen vaak mijn kamer binnen lopen om te sparren. We hebben overleg en kijken naar leuke en concrete oplossingen. Op deze manier blijf ik op de hoogte van wat er allemaal loopt binnen het kantoor.
Waarin blinkt Boonk Van Leeuwen Advocaten uit?
Snelheid, onconventioneel en creatief denken. We zoeken de grenzen van het recht op. We werken buiten de geëigende paden om tot creatieve oplossingen te komen die in het belang zijn voor de cliënt. Een commerciële oplossing kan ook een advies zijn als dat de aangewezen oplossing is. We houden ons hoofdzakelijk bezig met het voeren van allerlei soorten procedures, met de nadruk op handelsrecht, vervoerrecht, contractenrecht, bouwrecht, ondernemingsrecht en insolventierecht. De kennis die we niet in huis hebben halen we voor de (vaste) cliënt van buiten.
Wat zijn uw verwachtingen en plannen voor de toekomst?
Misschien komt er een golf van advocaten die het als cassatieadvocaat gaan proberen, maar om de cassatiepraktijk ook als kleiner kantoor vol te kunnen houden denk ik dat je je moet onderscheiden van de rest, bijvoorbeeld met een specialisatie, vanwege de vlieguren eis. Ik hoop dat ik de cassatiepraktijk verder kan uitbouwen en dat mensen mij weten te vinden. Voor de rest blijf ik op dezelfde voet verder gaan en wil ik in de toekomst steeds meer de nadruk leggen op cassatiezaken.