In gesprek met Floor Frederiks

Delen:

Floor FrederiksFloor Frederiks is advocaat bij F&G Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het personen- en familierecht en treedt al ruim 15 jaar op als mediator. De positieve insteek van mediation spreekt haar erg aan. “In een mediation richt je je op de toekomst. Na een geslaagde scheidingsmediation kan je een streep onder het verleden zetten en verder met je leven. Mediation biedt mensen perspectief en het geeft positieve energie.”

Wat is uw achtergrond?

Ik heb Nederlands Recht in Utrecht gestudeerd. Na mijn studie heb ik eerst een jaar bij een ziekenfonds gewerkt – ik had mij tijdens mijn studie verdiept in het medisch recht. Daarna heb ik nog een tijdje als griffier gewerkt waarna ik in  de advocatuur ben gaan werken. Ik ben  nu 22 jaar advocaat. Samen met mijn professionele partner, mr. W.P. Groenendijk, gespecialiseerd in insolventierecht, houd ik kantoor in Zwijndrecht – Frederiks & Groenendijk Advocaten.

Waarom de keuze voor de specialisatie personen- en familierecht?

Ik heb destijds gekozen voor de advocatuur omdat ik het juridisch handwerk wilde doen, de regels en de toepassing daarvan in de praktijk. Voor het personen- en familierecht zijn er twee redenen. Het rechtsgebied staat dichtbij – de persoonlijke kant spreekt mij aan. Daarnaast is het ook zo gelopen, doordat wij een kantoor zijn dat met name hier ter plaatse mensen bedient als zij hier langskomen met bijvoorbeeld hun echtscheiding, alimentatie of de afwikkeling van hun erfenis.

Wat is de kracht van het kantoor? 

We zijn klantgericht en slagvaardig. We hebben directe lijnen en plaatselijke kennis.

Hoe zou u uw stijl omschrijven?

Een persoonlijke en praktische benadering. Ik heb oog voor de problemen van mensen en ik wijs ze er ook op. Ik maak een onderscheid tussen wat ik juridisch voor mensen kan betekenen en het persoonlijke advies. 

Was er een aanleiding waarom u besloot ook mediator te worden?

Het is gewoon erg leuk werk! Ik ben sinds ‘97 mediator en lid van de vFAS. Mij trekt de positieve insteek van mediation heel erg aan. In een mediation richt je je op de toekomst. Na een geslaagde scheidingsmediation kan je een streep onder het verleden zetten en verder met je leven. Mediation biedt mensen perspectief en het geeft positieve energie in tegenstelling tot de vaak negatieve energie van een procedure op tegenspraak.

Mediation is maatwerk. Geen enkele scheiding is hetzelfde en bij mediation zijn de verschillen nog groter dan bij het voeren van een procedure omdat je als mediator in contact staat met twee of meer mensen. Een van de kernpunten is dat je kijkt wat er achter een probleem zit en waarom partijen zich zo naar elkaar toe gedragen. Als je erachter kunt komen wat hier achter zit en je vervolgens de zaken – die onzichtbaar lijken te zijn maar wel verstorend werken – benoemt, kom je vaak eerder tot een goede oplossing.

Commitment is een centraal punt. Gaan mensen ervoor om tot een goede regeling te komen of blijven ze vechten? Bij de start van een mediation wordt besproken of men wil zoeken naar oplossingen voor hun geschilpunten en werken aan een goede regeling. De houdbaarheid en acceptatie van een regeling, die in het kader een mediation tot stand is gekomen, is veel groter omdat partijen zich voor het resultaat hebben ingespannen en men weet wat er aan de andere kant speelt. Met name als er kinderen bij betrokken zijn is het goed dat de onderlinge verhoudingen uitgebreid doorgesproken worden en er waar mogelijk iets verbeterd kan worden zodat partijen ook beter in beeld kunnen krijgen wat zij in de toekomst van elkaar kunnen verwachten.  

Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van personen- en familierecht?

Ook de overheid stimuleert mediation al langere tijd. Niet alleen door informatievoorziening maar ook met financiële prikkels. Mediation wordt in de rechtszaal bijna altijd door de rechter aangeboden. Er is in de media veel aandacht voor vechtscheidingen en de schade hiervan voor de partijen en hun kinderen. Mijn beroepsvereniging – de vFAS – voert al jaren een voortvarend pr-beleid, recent nog met spotjes op de tv. Er wordt in nog steeds toenemende mate gebruik gemaakt van mediation.

Inmiddels is er ook steeds meer aandacht voor mediation voor erfrechtelijke zaken. De vFAS is hier een opleiding voor gestart. Er zijn vaak meer dan twee partijen betrokken bij de afwikkeling van een erfenis en  dat vergt andere vaardigheden van een mediator. In deze zaken is er vaak ook sprake van ”oud zeer” en een verstrengeling van een financieel en persoonlijk conflict.

Hoe speelt u hier op in?

Waar mogelijk profileer ik me als mediator bij de rechtzoekende, de Raad voor Rechtsbijstand, de rechtbanken en bij collega’s.

FG Advocaten

Beneluxlaan 11
3332 EB Zwijndrecht
T: 078 – 612 59 11
www.fg-advocaten.nl

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven