In gesprek met Hans Peter van der Horst van KPMG

Delen:

Hans Peter van der Horst“KPMG helpt Nederlandse ondernemingen graag op weg in Duitsland. Voor advies bij grensoverschrijdende belangen, investeringen, activiteiten of het opzetten van een onderneming in Duitsland is de KPMG Dutch/German Desk opgericht. Door de nauwe samenwerking tussen de professionals van KPMG Nederland en Duitsland kan kennis en expertise optimaal worden benut en regelgeving op elkaar worden afgestemd.” Aldus Hans Peter van der Horst, partner bij KPMG Accountants NV.

KPMG is een internationale organisatie actief in 156 landen. In Duitsland is KPMG tevens juridisch actief: KPMG Rechtsanwaltsgesellschaft. De belangrijkste vestigingsplaatsen van de in totaal 180 professionals zijn Düsseldorf, Keulen, Hamburg, Frankfurt, München en Berlijn. Deze vestigingen zijn speciaal toegerust op de specifieke wensen van onder andere Nederlandse cliënten. Voor de te verrichten werkzaamheden geeft KPMG Rechtsanwaltsgesellschaft vooraf duidelijke inzage in de te besteden uren en tarieven en voor bepaalde werkzaamheden werkt ze met vaste tarieven.

Duitsland wordt steeds populairder onder Nederlandse investeerders. Het aantal Nederlandse vestigingen in Duitsland en overnames of fusies tussen Nederlandse en Duitse bedrijven groeit nog steeds. Een Duitse GmbH en een Nederlandse B.V. lijken op elkaar qua opbouw. Aansprakelijkheid en organisatie zijn vergelijkbaar geregeld. Daarom is het voor Nederlanders relatief eenvoudig om in Duitsland van start te gaan. Het zuiden van Duitsland is in trek door de aanhoudend sterke economie. Dichterbij is Düsseldorf zeer geliefd. Zozeer zelfs, dat KPMG Düsseldorf een zogenaamd ‘Komplett Paket’ heeft ontwikkeld. Voor Nederlandse bedrijven wordt voor € 3500 een GmbH startklaar op maat gemaakt. Nederlanders waarderen het Düsseldorfse internationale klimaat met haar grote aantal adviesbureaus. Daarnaast is Düsseldorf een zeer attractieve stad met een hoge levenskwaliteit.

Om goed op de Duitse markt te kunnen opereren is het van belang dat de Duitse taal wordt beheerst en er begrip is voor bestaande cultuurverschillen. Onder andere in geval van conflicten zullen Nederlanders in het algemeen proberen snel tot een akkoord te komen. Duitsers gaan vaak toch nog een stap verder en gaan exact na wat de wet nu eigenlijk heeft bedoelt en komen dan tot een conclusie.
Duitsland kent voor bepaalde sectoren zeer specifieke regelgeving, waarvan eventuele consequenties groot kunnen zijn. Zo kan je volgens Nederlands recht denken de meerderheid van stemmen te hebben binnen een vennootschap, terwijl dat volgens het Duitse recht niet zo is. In de bouw eindigen projecten vaak in rechtszaken en moet je na oplevering soms lang wachten op de laatste betaling. Naast juridische vragen heb je dan tevens een financieringsvraagstuk.

Voor advies bij grensoverschrijdende belangen, investeringen, activiteiten of het opzetten van een onderneming in Duitsland is de KPMG Dutch/German Desk opgericht. Door de nauwe samenwerking tussen de professionals van KPMG Nederland en Duitsland kan kennis en expertise optimaal worden benut en regelgeving op elkaar worden afgestemd. Daarnaast zijn de leden van de Desk minimaal tweetalig voor een optimale klantbediening.

KPMG helpt u graag op weg. Neem contact op met mij of Michael Buchwald van de Dutch/German Desk of stuur een e-mail naar: vanderhorst.hans-peter@kpmg.nl of mbuchwald@kpmg.com.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven