In gesprek met Marjo Wildvank, CEO bij de Software Improvement Group

Delen:

Mr. E-zine de heer Wildvank“Juristen onderschatten het belang van IT bij fusies en overnames, waardoor risico’s en kosten onvoldoende worden meegewogen”, aldus Marjo Wildvank. Mr. is in gesprek met Marjo Wildvank, CEO van de Software Improvement Group om te bespreken wat we daaraan kunnen doen.

Software Improvement Group

Marjo Wildvank is CEO en medeoprichter van de Software Improvement Group (SIG). Sinds 2000 biedt SIG inzicht in de kwaliteit en risico’s van IT-projecten. Ontstaan als spin-off van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) heeft SIG zich ontwikkeld tot een zeer gespecialiseerde adviesorganisatie met consultants die allemaal minimaal een academische graad hebben. Wildvank: “Wij richten ons op het inzichtelijk maken van de softwarekwaliteit en –risico’s vanuit een onafhankelijke, objectieve en unieke positie. Wij analyseren de broncode van software in ons lab en vertalen die bevindingen vervolgens naar concreet advies om risico’s te verkleinen en kosten terug te dringen”. En dat gebeurt met succes; sinds zijn oprichting maakt SIG een stevige groei door en heeft het kantoren in zeven landen.

SIG’s expertise bij conflicten en fusies en overnames

Steeds meer juristen en overnamespecialisten van grote kantoren weten SIG te vinden om een Due Diligence op IT uit te laten voeren en de risico’s in kaart te laten brengen. “Voorheen onderschatten juristen het belang van IT bij fusies en overnames, waardoor risico’s en kosten onvoldoende werden meegenomen. Gelukkig zien we daar een kentering in”, aldus Wildvank. Een instelling wil weten wat hij overneemt of waar hij in investeert. IT is tegenwoordig zeer belangrijk voor de bedrijfsvoering van organisaties en vormt een risico als er geen onderzoek naar wordt gedaan. Zo geeft Wildvank aan: “Vragen als: ‘Wat zijn de risico’s wanneer een bedrijf een ander bedrijf overneemt of in een onderneming investeert? Is een integratie van systemen mogelijk of moet er een ander systeem komen dat aansluit bij de strategie? En wat zijn de kosten van de verschillende opties?’ worden daarom beantwoord in de Software Due Diligence”.

Ook roepen juristen regelmatig de hulp van SIG in bij conflicten en mediation. Bij een dreigend geschil omtrent een IT-vraagstuk kan het raadzaam zijn om onafhankelijk en objectief onderzoek te laten doen. “Als een softwareleverancier en de opdrachtgever bijvoorbeeld een geschil hebben, worden wij door advocaten gevraagd een objectieve broncode-analyse te doen van de staat van zaken”, zo geeft Wildvank aan. Tevens schakelen rechters de hulp van SIG in voor onafhankelijk advies. “Jaarlijks wordt één van onze mensen opgeleid tot gerechtelijk deskundige. Deze persoon beschikt niet alleen over de benodigde IT-kennis, maar heeft ook juridische kennis en ervaring”, aldus Wildvank.

Ontwikkelingen in de juridische sector

De juridische sector in Nederland moet zich volgens SIG verdiepen in de oplossingen die voorhanden zijn. Zo geeft Wildvank aan: “De juridische sector is nog redelijk traditioneel, maar kan zich verbeteren door intensief met anderen samen te werken en zich te laten adviseren om zo te allen tijde op de hoogte te zijn van de risico’s”.

SIG helpt graag mee met het innoveren van de juridische sector door haar kennis en ervaring met juristen te delen. Zie voor meer informatie over de Software Due Diligence.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven