In gesprek met Monique van der Poel, advocaat/partner bij EPB-Law

Delen:

Monique van der PoelMonique van der Poel is advocaat/partner bij EPB-Law. Hét nichekantoor in Amsterdam dat is gespecialiseerd in pensioenrecht en arbeidsvoorwaarden. ‘Laat u niets anders wijs maken’, zegt zij met een knipoog. Ook promoveert zij (parttime) aan de Vrije Universiteit op het onderwerp solidariteit in pensioenregelingen en is zij docent binnen de Leergang Pensioenrecht van het Expertisecentrum Pensioenrecht van de Vrije Universiteit. Monique staat garant voor persoonlijk en effectief maatwerk. Zij is vooruitstrevend en steekt de advocatuur in een verfrissend modern jasje!

Wat is uw achtergrond?

Ik ben ooit begonnen met een studie klassiek piano aan het conservatorium in Alkmaar. Nadat ik deze studie ging combineren met een studie Rechten in Amsterdam heeft het conservatorium het onderspit gedolven en ben ik advocaat geworden bij De Brauw Blackstone Westbroek. Overigens ben ik nog steeds met plezier actief in de creatieve sector: als fine art kunstenares en bestuurder van Stichting W139.

Hoe bent u in het pensioenrecht terecht gekomen?

Bij aanvang van het laatste jaar van mijn studie was ik al geïnteresseerd in Arbeidsrecht, maar nog niet in het Pensioenrecht. Prof. dr. Erik Lutjens (Hoogleraar Pensioenrecht) heeft mij moeten overhalen om de keuzevakken Pensioenrecht en Fiscaal Pensioenrecht te volgen. Wat een openbaring! Het Pensioenrecht bleek een ideaal rechtsgebied voor mij, omdat het een grote, lastige puzzel is, een eigen jargon kent en met andere rechtsgebieden schakelt. Het ontwikkelt zich (nog steeds) pijlsnel en de uitleg van wettelijke bepalingen is over het algemeen lang niet zo uitgekauwd als in het Arbeidsrecht. Kortom: een rechtsgebied in ontwikkeling, waar nog eens iets over te denken en te zeggen valt.

In 2005 ben ik als student en daarna als advocaat bij de toenmalige Amsterdamse sectie Arbeidsrecht van De Brauw Blackstone aan het werk gegaan. Het was een geweldige tijd, vooral omdat de andere advocaat-stagiaires en medewerkers geen of nauwelijks interesse hadden in het Pensioenrecht en ik daardoor meteen mocht helpen met spannende dossiers. Pensioenrechtspecialisten waren toen in hoofdzaak oudere mannen die het vak in de praktijk hadden geleerd; daartussen viel ik als veel jongere vrouw behoorlijk op.

Nadat ik nog even bij DLA Piper werkzaam ben geweest als pensioen- en arbeidsrechtadvocaat, was de tijd rijp om mijn eigen Amsterdamse nichekantoor EPB-Law te beginnen Wat ben ik blij met die stap. Ik heb het kantoor in 2012 opgezet en het loopt erg goed! Tegelijkertijd ben ik medio 2012 als (parttime) wetenschapper aan de slag gegaan bij het Expertisecentrum Pensioenrecht van de VU, onder leiding van – jawel, alweer – Lutjens. In mei 2013 is mijn boek over de houdbaarheid van verplicht gestelde bedrijfstakpensioenfondsen en beroepspensioenregelingen gepubliceerd. Mijn proefschrift in wording gaat over solidariteit in pensioenregelingen.

Hoe is EPB-Law ontstaan?

Nadat ik ruime ervaring had opgedaan binnen het Pensioen- en Arbeidsrecht, begon het bij mij te kriebelen. De ondernemer in mij werd wakker. Zoals de meerderheid van de werknemers, dacht ik beter bij de behoeften van mijn cliënten aan te kunnen sluiten dan mijn bazen. Ook wilde ik direct kunnen inspelen op marktontwikkelingen en daar via social media op reageren. Er waren bovendien, voor zover bij mij bekend, nog geen nichekantoren pensioenrecht in Amsterdam: een gat in de markt!

Erg fijn is dat mijn cliënten mij nu naast kwaliteit selecteren op mijn persoonlijkheid. Mijn cliënten passen goed bij mij: ik ga met plezier door het vuur voor hun belangen. Dat was in loondienst niet altijd mogelijk, omdat je ook cliënten waar het niet mee klikte kreeg toegewezen. Ik geloof niet in dergelijke van bovenaf opgelegde relaties: een advocaat en zijn cliënt moeten voor optimaal resultaat een goed team vormen. Doen zij dat niet, dan verliezen zij beide.

Waar staat de afkorting EPB-Law voor?

epb-lawEPB-Law staat voor ‘Employment, Pension & Benefits law’. Het kantoor is met andere woorden gespecialiseerd in het Pensioen- en Arbeidsrecht. Als modern kantoor beschikt EPB-Law over een groot specialistennetwerk en het maakt onderdeel uit van een kwalitatief hoogwaardig samenwerkingsverband aan de Herengracht: advocatencollectief ‘Blumstone’.

Op welke doelgroep richt u zich?

EPB-Law bedient werkgevers, pensioenuitvoerders, medezeggenschapsorganen, grote en kleine advocatenkantoren en werknemers uit het hogere echelon.

Wat maakt EPB-Law speciaal?

Het aantal pensioenrechtspecialisten in Nederland is klein. De meeste specialisten zijn werkzaam op de grote kantoren in de Randstad en ook dat zijn er niet veel. Een hoogwaardige sectie pensioenrecht telt op een groot kantoor doorgaans slechts twee of drie advocaten (civiel) pensioenrecht. Mijn kantoor is hét nichekantoor bij uitstek voor pensioenrecht en arbeidsvoorwaarden in Amsterdam. Dat komt ook tot uiting in het relatief grote aantal advocatenkantoren dat mij inschakelt voor pensioenrechtelijke vraagstukken. Het kan losse dossiers betreffen maar ook werkzaamheden op interimbasis. Arbeidsrechtspecialisten zoals ik zijn er in Amsterdam natuurlijk wel meer, maar zij hebben mijn persoonlijkheid, overtuigingskracht en doorzettingsvermogen niet…

Blinkt EPB-Law nog ergens anders in uit?

Nu ik toch reclame maak: ik meen dat mijn prijs/kwaliteitverhouding in vergelijking met dat van andere pensioenrechtspecialisten in Amsterdam het best is. Dat weet ik omdat ik eerder één van hen was op de grote advocatenkantoren en ik de marktontwikkelingen goed in de gaten houd. Als moderne advocaat houd ik de vaste lasten van mijn kantoor zo laag mogelijk, wat tot uiting komt in de tarieven. Ik reken geen kantoorkosten. Intake-gesprekken zijn kosteloos en ik bespreek met cliënten vooraf of zij meer baat hebben bij een fixed fee afspraak, abonnement of uurtarief.

Een andere ontwikkeling waar ik op in spring is dat cliënten tegenwoordig helaas minder tijd vrij (kunnen) maken voor een afspraak in persoon. Videoconferences en Skype zijn dan prachtige oplossingen voor persoonlijk contact op afstand. Ook sluit ik met mijn kantoor aan bij de behoeften van cliënten door actief met hen te discussiëren over het pensioen- en arbeidsrecht op social media zoals Twitter en LinkedIn en door te bloggen.

Vervreemdt u door de wetenschap niet te veel van de praktijk?

Juist niet. De combinatie van advocatuur en wetenschap zorgt ervoor dat ik steeds in een vroeg stadium op de hoogte ben van relevante ontwikkelingen in het Pensioen- en Arbeidsrecht. Of daaraan bijdraag door te publiceren en spreken over problematiek waar mijn cliënten in de praktijk tegenaan lopen. Hierdoor kan ik cliënten tijdig informeren over belangrijke ontwikkelingen en onnodige kosten aan hun zijde voorkomen.

Zie voor verdere informatie
W: www.epb-law.com
E: info@epb-law.nl
T: @moniquevdpoel
L: MoniquevanderPoel

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven