In gesprek met prof. dr. Rick Lawson, decaan van de Leidse rechtenfaculteit

Delen:

LEIDEN REVISITED: een middag terug in de collegebanken, donderdag 27 september 2012

Prof. dr. R. LawsonOp 27 september organiseert de Leidse Faculteit der Rechtsgeleerdheid speciaal voor haar alumni  het programma ‘Leiden Revisited: een middag terug in de collegebanken’. Hoogleraren praten u in acht actualiteitencolleges bij over de jongste ontwikkelingen op uw vakgebied. Een uitstekende gelegenheid om docenten en studiegenoten van destijds te ontmoeten!

1. Wat is uw achtergrond en uw rol binnen de organisatie?

Ik studeerde Internationaal en Europees recht in Leiden, bij grootheden als professor Kooijmans en Schermers. In 1999 promoveerde ik cum laude op het terrein van de Europese bescherming van mensenrechten. Sinds 2001 ben ik hoogleraar aan de Leidse Rechtenfaculteit. In 2011 werd ik decaan en kreeg ik een prachtige faculteit in de schoot geworpen. Letterlijk, want we hebben prachtige voorzieningen. Wie een tijd geleden is afgestudeerd en nu voor het eerst weer in Leiden komt, weet niet wat ‘ie ziet. Een aantal jaar geleden is de faculteit verhuisd naar het Kamerlingh Onnes, een schitterend gebouw met een prachtige uitstraling. Er is een eersteklas bibliotheek en de ICT voorzieningen zijn uitstekend. Sinds vorig jaar zitten we ook in de Sterrewacht aan de Witte Singel, een prachtig gebouw uit de  19de eeuw dat in 2011 helemaal is gerestaureerd.

Op het gebied van onderwijs staan we bovenaan in de nationale rankings (Elsevier, Gids Hoger Onderwijs), en ook internationaal draaien we mee in de top. De studenten vinden dan ook de weg naar Leiden: bij elk van onze vier opleidingen (rechtsgeleerdheid, fiscaal recht, notarieel recht en criminologie) zijn we nu marktleider onder de eerstejaarsstudenten.

2. Leiden Revisited: een middag terug in de collegebanken?

We zijn heel zuinig op de banden met onze alumni. Alumni zijn immers enorm belangrijk. Natuurlijk zijn ze hét visitekaartje voor onze faculteit als ze na de studie een carrière opbouwen. We blijven in die fase ook graag in contact, omdat we willen weten of onze opleidingen nog voldoen aan de eisen die in de praktijk leven. Tegelijkertijd zien we alumni uiteraard graag als deelnemer aan ons postacademische onderwijs – ‘live‐long learning’ noemen we dat. En natuurlijk hopen we hun kinderen later in de collegebanken terug te zien.

Kortom, om de banden tussen faculteit en alumni aan te halen organiseren we Leiden Revisited: een middag terug in de collegebanken. Dat doen we jaarlijks; al in 2006 namen de Vrienden van de Juridische Faculteit te Leiden (VVJF) en ons Juridisch PAO het initiatief voor dit evenement. Leiden Revisited laat de alumni kennismaken met onze docenten, met ons uitgebreide onderwijsaanbod, en met de technieken die we tegenwoordig in het onderwijs kunnen inzetten. Het is werkelijk een middag terug in de collegebanken! Zo’n middag voorziet echt in een behoefte, ook om te netwerken. Dit najaar gaat het allemaal gebeuren op donderdag 27 september 2012. We hebben de Sterrewacht ervoor afgehuurd; een mooiere locatie is er niet. Dit jaar is Leiden Revisited nog grootser. Zo zijn er 8 verschillende sessies, dus voor ieder wat wils. Een uitstekende gelegenheid voor alumni om docenten en studiegenoten van destijds te ontmoeten!

3. Op welke doelgroep richt u zich met het postacademisch onderwijs?

Onze doelgroep is uiteraard de afgestudeerde jurist, dat zijn onder meer advocaten, notarissen, rechters, bedrijfs‐ en overheidsjuristen. Wij zijn een van de grotere aanbieders van juridisch postacademisch onderwijs. Leiden is groot geworden in ‘short‐trackonderwijs’, daar hebben we om en nabij de honderd cursussen van. Inmiddels is ons Juridisch PAO bezig met een forse uitbreiding van de Specialisatieopleidingen. Er zijn al opleidingen ‘Arbeidsrecht’, ‘Fiscale Advocatuur’ en ‘Gerechtelijk deskundigen’. ‘Ondernemingsrecht’, ‘Jeugdrecht’ en ‘Aanbestedingsrecht’ volgen in 2013. Binnen vrijwel alle rechtsgebieden heeft het Juridisch PAO een ruim aanbod van cursussen en specialisatieopleidingen. Het is mogelijk door te stromen vanuit basis‐ naar verdiepingscursussen en specialisatieopleidingen. Ook bieden we een jaarlijkse update via actualiteitencursussen.

4. Heeft u tips?

De wisselwerking tussen wetenschap en praktijk is enorm belangrijk. Dat geldt zowel voor ons, de academici, als voor de praktijkjuristen: die kruisbestuiving is gewoon heel stimulerend. Het is in de praktijk enorm lastig om alle ontwikkelingen te volgen, ook al door de vlucht die het Europese recht neemt. De terugkomdag biedt een mooie mogelijkheid om recente ontwikkelingen mee te pikken. Dus komt u vooral zelf een kijkje bij ons nemen op donderdag 27 september. Dan ziet u wat wij op diverse rechtsgebieden te bieden hebben.

5. Alleen voor Leidenaren?

Nou ja,… Leiden Revisited is speciaal bedoeld voor Leidse alumni. Met hen willen we in discussie gaan. En borrelen. Maar andere belangstellenden worden oogluikend toegestaan.

Voor aanmelding en nadere informatie: www.paoleiden.nl/LR2012

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven