In gesprek met Rob van Otterlo, lector aan de Hogeschool van Amsterdam

Delen:

Rob van OtterloRob van Otterlo is lector Organizing Legal Services aan de Hogeschool van Amsterdam. In september gaat daar de gloednieuwe master Legal Management van start. De NVAO heeft de opleiding onlangs geaccrediteerd en daarmee heeft Nederland er een unieke master bij. Anders dan een universitaire rechtenstudie leidt deze master professionals op om juridische dienstverlening te organiseren en coördineren. De rechtspraktijk heeft behoefte aan juridische professionals met organisatorische vaardigheden.

Wat is uw achtergrond?

Van huis uit ben ik historicus, ik ben mijn carrière gestart in het middelbaar onderwijs als docent. Via allerlei routes ben ik in het bedrijfsleven beland. Ik ben de opleiding Bedrijfskunde gaan doen en in 1999 gepromoveerd aan de Vrije Universiteit op een bedrijfseconomisch proefschrift. Daarna was ik werkzaam bij de Nederlandse Orde van Advocaten. Sinds 2008 ben ik aangesteld als bijzonder hoogleraar Organisatie van de Juridische Dienstverlening bij de Universiteit van Amsterdam. Vanaf november 2010 ben ik lector Organizing Legal Services aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast heb ik een eigen consultancy bureau waarin ik advocaten adviseer.

Wat is uw rol binnen de Hogeschool van Amsterdam?

Ik ben lector Organizing Legal Services en houd me bezig met onderzoek bij het kenniscentrum. In het kenniscentrum is de master Legal Management ontwikkeld. Inmiddels is de master formeel geaccrediteerd door Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie. Bij voldoende deelname start de master in september 2013. We zijn nu bezig met het benaderen van belangstellenden en hopen dat we in september een klas vol kunnen krijgen.

Waarin blinkt de master Legal Management uit?

De master is uniek in Nederland. Hij richt zich op de groep juristen met 3 tot 5 jaar werkervaring die minimaal de bachelor rechtsgeleerdheid hebben gehaald. De opleiding is erop gericht om die juristen organisatie- en bedrijfskundige bagage mee te geven. Hierdoor kunnen ze leidinggevende posities bij organisaties waar veel juridische ondersteuning nodig is gaan vervullen. Het gaat om juridische functies bij grote (overheids-) organisaties, ondersteunde functies bij grote advocatenkantoren of functies als legal counsel. De master voorziet in de bedrijfskundige kant en in de verdieping van een aantal juridische vakken. We hebben goede docenten aangetrokken voor de opleiding en ook een aantal gastdocenten met veel werkervaring. De mix van kennis en kunde is ingebakken in de opleiding.

Op welke doelgroep richt u zich?

Wij richten ons op juristen met 3 tot 5 jaar werkerving. Natuurlijk kunnen ook juristen met meer ervaring die de switch willen maken van uitvoerend naar leidinggevend zich aanmelden. Je moet echter wel een juridische achtergrond hebben. In de praktijk zullen dit veel hbo-juristen zijn, maar ook academici met een juridische bachelor of master. Mensen met een andere achtergrond zijn ook welkom maar die moeten wel voldoen aan een aantal criteria en voldoende juridische bagage hebben. We zoeken vooral naar mensen die gemotiveerd zijn om de master te volgen.

We vinden de interactie tussen docenten en student en studenten onderling heel belangrijk. We richten ons op studenten die niet alleen komen halen maar ook iets kunnen brengen. In dit oogpunt vinden we het ook leuk als studenten overal vandaan komen, niet alleen uit de randstad of Amsterdam maar ook mensen uit andere delen van Nederland en uit verschillende bedrijfsomgevingen, zowel profit als non-profit. De opleiding is zo ingericht dat dit goed zou moeten kunnen.

Waarom is de master aantrekkelijk voor juristen/advocaten?

Omdat het een bedrijfskundige opleiding is die zich specifiek richt op juridische praktijk. We vervallen hierbij niet in algemeenheden. Er zijn genoeg bedrijfskundige opleidingen, het nadeel is dat deze vaak heel algemeen zijn. Wij richten ons juist specifiek op de rechtspraktijk. Alle onderdelen zijn gericht op de juridische praktijk.

Wat zijn relevante marktontwikkelingen?

De marktontwikkelingen in de legal wereld zijn vrij breed. Aan de aanbiederskant van juridische dienstverlening zie je een trend naar verder specialisatie. Bij de afnemers, bijvoorbeeld de legal counsels, zie je dat men steeds meer zelf doet en minder uitbesteedt. Dit komt door de professionalisering van de afdeling en de druk op de kosten. Vroeger hadden grote bedrijven standaard een aantal contracten met advocatenkantoren, die veel werk voor hen deden. Nu zie je dat de legal counsel kritischer hierin is geworden. Je ziet een wat stilstaande groei in de advocatuur, dit heeft ook met de crisis te maken. De druk op de beroepsgroep is vrij groot. Bedrijven zoeken naar juristen die breder opgeleid zijn dan alleen juridisch inhoudelijk, ze willen iemand die ook processen kan aansturen.

Hoe speelt de Hogeschool van Amsterdam hier op in?

De Hogeschool van Amsterdam draagt door praktijkgericht onderzoek bij aan de innovatie en verbetering van de juridische praktijk. De master maakt hier deel van uit. Juridische professionals gaan aan de slag met vraagstukken uit de praktijk en worden opgeleid tot professionals met een brede inzetbaarheid. Daar bestond nog geen opleiding voor in Nederland, dus we ontwikkelden er één!

Heeft u een tip voor de doelgroep?

Ga de master Legal Management volgen! Vooral juristen die de juiste bagage hebben en hun carrière in het juridisch domein willen uitbouwen raad ik aan dit type opleiding te volgen. Ik raad überhaupt aan om postinitiële opleidingen te blijven volgen. Zaken veranderen zo snel dat je je altijd moet blijven bijscholen. Ook om in de arbeidsmarkt concurrerend te blijven. Je eigen CV constant blijven verbeteren, de kans dat je levenslang bij een organisatie blijft neemt heel erg af. Je bent je eigen marketinginstrument. Blijf daarin investeren, opleidingen en ervaring zijn daar heel belangrijk in.

Meld je aan voor de voorlichtingsavond van 25 april 2013 van 19.00-21.00 uur in Amsterdam via masterlm@hva.nl. Kijk voor meer informatie over de master Legal Management op www.hva.nl/mlm.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven