Is een uitvaartverzekering juridisch verplicht?

Delen:

Hoewel je er misschien nog helemaal niet over na wil en hoeft te denken, is het toch goed om ermee bezig te zijn: je eigen afscheid. Aan ieder leven komt op een moment een einde. Je hebt helemaal zelf de keuze om te bepalen hoe je het afscheid bij zo’n einde geregeld wil hebben. 

De één kiest voor een sobere crematie terwijl de ander het liefst een begrafenis wil met alles erop en eraan. Dergelijke wensen kun je nu al vastleggen, bijvoorbeeld in je uitvaart verzekering. De vraag is alleen: is zo’n verzekering juridisch gezien verplicht? Wij zochten het voor je uit, zodat je weet of je direct actie moet ondernemen of niet.

Verplichte uitvaartverzekering: zo zit het precies

Het hebben van een uitvaartverzekering is niet verplicht in Nederland. Dat betekent dat je dus niet over zo’n verzekering moet beschikken. Maar: het wordt wel aangeraden om een uitvaartverzekering af te nemen. Dat heeft te maken met de hoge kosten van bijvoorbeeld een crematie of een begrafenis. Je bent zo een paar duizend euro kwijt aan een uitvaart. Met een uitvaartverzekering worden dit soort kosten gedekt, maar heb je die verzekering niet? Dan zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor de kosten. Wanneer je eenmaal overleden bent, kun je daar zelf niets meer aan veranderen.

Daarom besluiten veel Nederlanders om nu al een uitvaartverzekering af te sluiten. Zo zorgen ze ervoor dat ze in ieder geval voor hun eigen uitvaart moeten betalen wanneer het eenmaal zo ver is. Je investeert als het ware nu al in je begrafenis of crematie voor een laag bedrag per maand. Daar krijg je uiteindelijk een goed verzorgde uitvaart voor terug. Omdat we toch allemaal een keer aan ons einde komen, is het wel zo prettig om dit goed geregeld te hebben met een uitvaartverzekering. Daarmee belast je je nabestaanden niet met de kosten van de uitvaart en kun je je wensen omtrent de uitvaart nu al vastleggen.

Keuze uit verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Wanneer je op zoek gaat naar een uitvaartverzekering die bij je past, moet je weten dat er verschillende soorten verzekeringen beschikbaar zijn. De meest voorkomende zijn een natura uitvaartverzekering, een kapitaal uitvaartverzekering en een verzekering waarin je beide vormen combineert.

Natura uitvaartverzekering: dit moet je weten

Ga je voor een natura uitvaartverzekering dan kies je voor een verzekering waarbij een pakket aan producten en/of diensten wordt verzekerd. Je verzekert dus geen geldbedrag, maar zaken zoals de kosten voor de crematie, de kosten voor de catering en de kosten voor de grafkist. Deze verzekering wordt ook wel een pakketverzekering genoemd.

Kapitaal uitvaartverzekering: dit moet je weten

Kies je voor een kapitaal uitvaartverzekering dan verzeker je jezelf wel voor een bepaald bedrag voor de uitvaart. Daarmee hebben je nabestaanden wat meer vrijheid en kunnen zij bepalen waar ze het geld voor de uitvaart aan uitgeven. Zijn er bijvoorbeeld persoonlijke wensen, zoals een donatie van (een deel van) het geld of iets anders dan is een kapitaal uitvaartverzekering een goede keuze.

Combinatie uitvaartverzekering: dit moet je weten

Het beste van twee werelden vind je bij de combinatie uitvaartverzekering. Na het overlijden wordt een deel in geld én een deel in diensten uitgekeerd. De diensten worden meestal in een standaard pakket uitgekeerd, zoals de kosten voor het rouwvervoer en de opbaring. Daarnaast is er ruimte voor overige wensen met het geldbedrag dat uitgekeerd wordt aan nabestaanden. Wanneer je de verzekering afsluit, kies je zelf de hoogte van dat bedrag.

Waar moet je op letten wanneer je een uitvaartverzekering kiest?

Hoewel een uitvaartverzekering dus niet juridisch verplicht is, is het wel handig om er eentje te hebben. Dat geldt voor advocaten, juristen en rechters, maar ook voor mensen buiten deze branche. Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat aanbieders van dergelijke verzekeringen. Daarom is het goed om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van een uitvaartverzekering. Met de onderstaande tips kom je in ieder geval al een heel eind.

  • Kijk goed naar wat er wel en niet verzekerd wordt. Bepaal meteen voor welk bedrag je je wil en kunt laten verzekeren, zodat je zeker weet dat de aanbieder daarin een match is.
  • Heb je kinderen die je mee wil laten verzekeren? Kies dan voor een verzekeraar waar dit gratis mogelijk is. Zij zijn dan tot 18 jaar gedekt.
  • Let ook op de looptijd van de premie. Hoewel de meeste uitvaartverzekeringen levenslang lopen (dus tot het moment van overlijden) zijn er aanbieders waar je afspreekt dat je de premie binnen een bepaalde periode betaalt. Meestal is dit wel een (flink) stuk duurder.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven