Is elektrisch fietsen gezond?

Elektrisch fietsen heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen.

Delen:

Het gemak en de snelheid waarmee je van A naar B kunt bewegen met behulp van een elektrische fiets is aantrekkelijk, maar de vraag blijft: is elektrisch fietsen gezond? In dit artikel zullen we de voordelen van elektrisch fietsen bespreken en ontdekken waarom het een gezonde keuze kan zijn voor zowel jong als oud. We bespreken ook de fietskleding die je nodig hebt voor lange afstanden, waaronder regenlaarzen in geval van slecht weer. Lees verder!

Minder trapondersteuning, maar meer beweging

Mensen maken zich vaak zorgen dat elektrische fietsen het fietsen te gemakkelijk maken, omdat de motor al het werk lijkt te doen. Maar dat klopt niet helemaal. Elektrische fietsen hebben meestal verschillende standen voor trapondersteuning, van licht (stand één) tot zwaarder (stand vijf). Jij bepaalt welke stand je gebruikt, dus je kunt zelf bepalen hoeveel moeite je wilt doen. Het goede nieuws is dat, ongeacht de stand, je altijd aan het bewegen bent en calorieën verbrandt. Zelfs als je kiest voor de hoogste stand, blijf je actief. Dit kan je conditie verbeteren en je helpen op een gezond gewicht te blijven, vooral als je voor de lichtere ondersteuning kiest.

Je kunt vaker en langer fietsen

Sommige mensen maken zich zorgen dat elektrisch fietsen lui maakt, maar dat is vaak niet het geval. Het is gewoon een nieuwe lifestyle gechikt voor verschillende mensen. Als de elektrische motor je wat ondersteunt, betekent dat niet dat je helemaal niets hoeft te doen. Je moet nog steeds zelf trappen, zij het met minder inspanning. Dit kan juist stimulerend werken, waardoor je vaker en langer gaat fietsen omdat het minder vermoeiend is. Mensen die overstappen op een elektrische fiets merken vaak dat ze actiever worden en meer van lange fietstochten genieten. Dus in plaats van luiheid aan te moedigen, kan een elektrische fiets de drempel verlagen voor mensen die anders niet zouden fietsen, wat leidt tot meer beweging en een actiever leven.

Minder stress!

Elektrisch fietsen heeft als prettig voordeel dat het je stress vermindert. Elektrische fietsen zijn namelijk stiller dan auto’s, wat bijdraagt aan een rustige omgeving. Bovendien kom je door elektrisch te fietsen vaker buiten, wat belangrijk is voor een goede nachtrust en je algemene welzijn. Meer daglicht kan je slaappatroon verbeteren en zorgt ervoor dat je uitgerust en energiek bent. Het vermijden van verkeersopstoppingen en het gemakkelijk vinden van parkeerplaatsen zijn extra voordelen van elektrisch fietsen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook de stress die vaak gepaard gaat met autorijden in druk verkeer. De rustgevende fietstochten door de natuurlijke omgeving dragen bij aan een gevoel van ontspanning en welzijn.

Welke fietskleding heb ik nodig?

Ben jij ook overtuigd van de voordelen? Dan is het tijd om fietskleding aan te schaffen. Je hebt nu eenmaal de juiste kleding nodig voor een comfortabele en veilige rit. Een goede fietshelm is altijd handig, zelfs voor korte tochtjes, omdat deze je beschermen bij een ongeluk. Een fietsbroek van goede kwaliteit met een comfortabel zeem helpt zadelpijn te voorkomen bij lange ritten. Een fietsshirt dat strak zit en zakken aan de achterkant heeft, verbetert je aerodynamica en zal ook zweet afvoeren van zweet zodat je langer fris blijft. Draag ook fietsschoenen, een ilse jacobsen regenjas, een fietsbril, handschoenen, sokken, een ondershirt en arm- en beenstukken voor als de temperaturen afwisselen. Met de juiste uitrusting ben je helemaal klaar om veilig en comfortabel te genieten van je fietstocht.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven