Jaarverslag Medische Tuchtcolleges 2023 gepubliceerd

De medische tuchtcolleges hebben recent het jaarverslag over het jaar 2023 gepubliceerd. Wat valt op?

Delen:

beeld: Depositphotos

In 2023 zijn er bij de drie Regionale Tuchtcolleges (Amsterdam, Den Bosch en Zwolle) in totaal 1030 klachten binnengekomen, zo blijkt uit het jaarverslag. Er werden 1004 klachten afgehandeld. Hiermee lijkt de sinds 2020 – tevens de start van de coronapandemie – ingezette trend zich door te zetten. Werden er voorheen gemiddeld zo’n 1500 tot 1600 klachten ingediend, de laatste drie jaar schommelt dit rond de 1000 klachten. De oorzaak daarvan is nog niet bekend. 

Ook in 2023 werden er door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een beperkt aantal klachten (15) ingediend. Van de 1030 ingediende klachten werden de meeste klachten ingediend tegen artsen (655), gevolgd door klachten tegen verpleegkundigen (89), gezondheidszorgpsychologen (70) en tandartsen (46). 

Binnen de beroepsgroep van artsen en specialisten zitten achtereenvolgens in de kopgroep huisartsen (189), psychiaters (94), internisten (32) en bedrijfsartsen (31). Geen klachten werden ingediend tegen de relatief nieuwe beroepsgroepen klinisch technoloog, bachelor medische hulpverlener en geregistreerd mondhygiënist. 

Van de ingediende klachten werden er 162 gegrond verklaard, in het merendeel van de gevallen gevolgd met het opleggen van een waarschuwing (72) of een berisping (31) als maatregel. In 4 procent van de zaken werd een beroepsbeperkende maatregel opgelegd. Opmerkelijk is dat in 104 zaken de klachten met een voorzittingsbeslissing werden afgedaan (als kennelijk niet-ontvankelijk), omdat de klagende partij het griffierecht van 50 euro niet of niet tijdig had betaald. Van de afgehandelde zaken is 30 procent op zitting behandeld. De overige zaken zijn door de tuchtcolleges in raadkamer afgedaan. 

In ongeveer een kwart van de zaken werd beroep ingesteld bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTG). De doorlooptijd van de afgehandelde zaken bij de tuchtcolleges was gemiddeld 244 dagen (zo’n acht maanden). Wat betreft de aard van de door de tuchtcolleges afgehandelde klachten springen het meest in het oog klachten over geen of onvoldoende zorg, onjuiste behandeling of diagnose en een onjuist rapport of onjuiste verklaring. In 2023 werden 29 klachten ingediend onder de noemer grensoverschrijdend gedrag. Verder valt op dat er geen klachten werden ingediend over niet of te laat komen. 

Het jaarverslag geeft een fraai inzicht in de werkwijze van de tuchtcolleges. Het medisch tuchtrecht blijft blijkens het jaarverslag een belangrijke bijdrage leveren aan de bewaking en waar nodig verbetering van de kwaliteit van de individuele gezondheidszorg.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven