Jaarverslag Regionale Toetsingscommissies Euthanasie: overgrote meerderheid artsen handelt zorgvuldig

Onlangs is het jaarverslag van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) aangeboden aan de minister van Medische Zorg, Pia Dijkstra. Het geeft een helder inzicht in de beoordeling van de euthanasiepraktijk in Nederland.

Delen:

beeld: Depositphotos

De RTE – bestaande uit vijf commissies – bestaan sinds 1998 en hebben als doel het borgen van rechtszekerheid, maatschappelijke controle en kwaliteitsbewaking waar het betreft euthanasie en hulp bij zelfdoding. Daarbij is de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Wtl) de basis. De RTE hanteert de KNMG/KNMP-Richtlijn Uitvoering euthanasie en hulp bij zelfdoding bij praktische uitvoering als leidraad. 

Uit het jaarverslag komt naar voren dat de RTE in 2023 in totaal 9.068 meldingen van euthanasie hebben ontvangen. Dit is 5,4 procent van het totaal aantal mensen dat vorig jaar in Nederland is overleden. Het aantal meldingen betreft een stijging van vier procent ten opzichte van het aantal meldingen in 2022. Het blijft gissen naar de precieze oorzaak van deze stijging; volgens het jaarverslag lijkt de autonomie van de patiënt hier een rol te spelen, zowel waar het betreft de keuze voor euthanasie als het moment waarop. In de 25 jaar dat de RTE bestaan, is het maatschappelijk denken over de autonomie van de patiënt in de gezondheidszorg veranderd en daarmee automatisch ook het denken over de autonomie van de patiënt aan het einde van diens leven. 

De gemiddelde doorlooptijd van een melding was in 2023 volgens het verslag 31 dagen en daarmee ruim binnen de norm van twee keer zes weken. Deze snelle doorlooptijd is voor de melder uiteraard prettig te noemen. Van het aantal meldingen in 2023 was 90 procent van de patiënten ouder dan 60 jaar en was de verhouding man/vrouw ongeveer gelijk (4.603 mannen en 4.465 vrouwen). Wat betreft de aandoeningen had 88,7 procent van de patiënten ziekten als kanker, aandoeningen aan het zenuwstelsel, hart- en vaataandoeningen, longaandoeningen of een combinatie van (doorgaans lichamelijke) aandoeningen. Ook werden door de RTE meldingen onderzocht van patiënten met dementie die nog wilsbekwaam waren ten aanzien van het euthanasieverzoek. Er werden ook meldingen beoordeeld waar euthanasie aan een patiënt is verleend op basis van een schriftelijke wilsverklaring.

In slechts vijf van de in 2023 beoordeelde meldingen kwamen de RTE tot het oordeel dat de arts bij de toepassing van euthanasie niet in overeenstemming met de wettelijke zorgvuldigheidseisen had gehandeld. De RTE concluderen dat er gelet op dit geringe aantal gesproken kan worden van een zorgvuldige euthanasiepraktijk. 

Het jaarverslag van de RTE omvat 66 pagina’s met een factsheet en geeft een helder inzicht in de beoordeling van de euthanasiepraktijk in Nederland. Uit het jaarverslag blijkt – gelukkig – dat artsen in overgrote meerderheid zorgvuldig handelen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven